Torosi.gen.tr
Sıkça Sorulan Sorular
Konum

Üveit nedir belirtileri

Üveit hastalığı gözlerde kanlanma, göz ağrısı, bulanık görme ile kendini belli eder ve şikayetler hızlıca kötüleşir. İki gözü de etkileyebilir. Tedavi edilmediğinde görme kaybına yol açabileceği için, üveitin erken tanısı çok önemlidir.19 Feb 2019

Gözde üveit nasıl anlaşılır?

Üveit bir ya da iki gözde aynı anda görülebilir. Belirtileri çapaklanma olmadan ortaya çıkan pembemsi genel göz kızarıklığı, gözde batma olmadan künt ağrı hissi, bazen sulanma, bulanık görme, göz bebeğinin küçük kalması ve karanlıkta büyümemesi sayılabilir.

Üveit kendiliğinden geçer mi?

Arka üveitler ön üveitlere göre daha yavaş iyileşir. Ciddi üveitler daha yavaş iyileşme gösterir. Üveit tekrarlayabilen bir hastalıktır. Bu nedenle başarılı bir tedavi sonrası üveit belirtileri tekrarlarsa vakit kaybetmeden göz doktoruna başvurmak gerekir.

Üveit göz nasıl görür?

Üveit, gözün ön bölümünde oluştuğunda şiddetli dönemlerinde gözde kızarıklık, bulanık görme, göz çevresinde ağrı, ışığa karşı hassasiyet ve uçuşmalar şeklinde belirti verir. Üveit, gözün arka bölümünde yoğunsa, belirtiler çoğunlukla bulanık görme şeklindedir.

Üveit hangi göz kısımlarını tutar?

Üveitler iki tip olabilir. Birinci tip gözün ön odacığını ve irisi tutar, ikinci tip ise gözün arka odacığını ve retinayı tutar. Üveitin tanısının erken konulması ve tedavinin erken başlatılması hastalığın seyri ve sonrasında komplikasyon kalma riskinin az olması açısından çok önemlidir.

Üveit hastalığı kör eder mi?

Genellikle ani şekilde başlayan üveit kalıcı körlüğe de neden olabilir.

Üveit hangi hastalıklarda görülür?

Üveit yapabilen hastalıklar aşağıdadır:

  • Behçet hastalığı
  • Enfeksiyonlar (bakteri, virüs, parazit ya da mantarlar) başka bölgelerden göze yayılabilir; tüberküloz, sifilis (frengi), herpes, toxoplazmoz, v.b.)
  • Göz travması
  • Otoimmün reaksiyon (bağışıklık sistemi hastalıkları), romatizmal hastalıklar, ülseratif kolit.

Üveit atakları nasıl olur?

Üveit gözün ön bölgesini tuttuğunda alevlenme dönemlerinde gözde kızarıklık, bulanık görme veya görmede azalma, göz çevresinde ağrı, ışığa karşı duyarlılık ve uçuşmalar şeklinde belirti verir. Tutulum gözün arka bölümünde ise belirtiler çoğunlukla bulanık görme ve görme azalması şeklindedir.