Torosi.gen.tr
Sıkça Sorulan Sorular
Alet

Yurtdışından raporla araç getirmek

Engelli kişiler yurt dışından nasıl araç getirebilir?

muafiyet kapsamında ithal edilmektedir. Araçta bulunan özel tertibatın kişinin engeline göre yurt dışında yaptırılmış olması gerekir. Diğer bir ifadeyle, aracın engelli aracı olarak ithali amacıyla Türkiye Gümrük Bölgesine girmesinden önce araçtaki özel tertibatın yapılmış olması gerekir.

Türk vatandaşı yurt dışından araba getirebilir mi?

Cevap: Türkiye'de ikamet eden kişilerin yurtdışından taşıt getirme hakkı bulunmamaktadır. Bazı internet siteleri ve oto galerileri, vatandaşlarımızın yurtdışından düşük ücretler ödeyerek alacakları lüks araçları Türkiye'de sorunsuz olarak kullanabileceğine ilişkin yanlış bilgiler sunmaktadırlar.

Hareket ettirici özel tertibat nedir?

Bu uygulamada, taşıtı hareket ettirici aksam olarak debriyaj, fren ve gaz pedalları ile vites kolu kabul edilir. Araç teslim alınmadan önce hareket ettirici aksamda sabitlenmiş bir şekilde özel tertibat yapılması gerekmekte olup, yapılan özel tertibatın kişinin engelliliğiyle uyumlu olması da zorunludur.

Araçlarda gümrük vergisi ne kadar?

Şöyle ki araç ithalatında tahsil edilen  gümrük vergisi, %0,4 TRT Bandrolü,  KDV tutarları da alınacak ÖTV matrahının içinde yer alıyor ve bu vergi tutarları için de bir anlamda ÖTV ödeniyor.

90 engelli raporuyla hangi araçlar alınabilir?

Karara göre; engellilik derecesi yüzde 90 veya üzerinde olanların taşıt alımlarında istisna tutarı 330 bin 800 liradan 450 bin 500 liraya yükseltildi. Böylece yüzde 90 ve üzeri engeli olanlar 450 bin 500 liraya kadar olan araçları ÖTV'siz alabilecek.

Engelliler gümrük vergisi öder mi?

Gümrük Kanunu (Madde 167/12)'de malul ve engellilerin kullanımına mahsus eşyanın gümrük vergilerinden muaf olduğu belirtilmiştir.

185 gün kuralı kalktı mı?

Yabancı plakalı araçlarını Türkiye'de kullanmak isteyenlere uygulanan 185 gün şartı, resmen kaldırıldı. AVRUPA'da yaşayan ve özel otomobiliyle Türkiye'ye gidenlerden, hem aracın hem kişinin 185 gün yurtdışında kalmış olması şartı aranıyordu. … Bu kişinin aracına, aracın sahip olduğu geri kalan izin süresi verilecektir.”