Torosi.gen.tr
Sıkça Sorulan Sorular
Alet

Yetişkinlerde kalp üfürümü

Kanın kalp içerisinde dolaşımı sırasında kalbe ait yapıların titreşimiyle oluşan üfleme ya da uğultu sesine benzeyen sese 'üfürüm' adı verilir. Üfürüm kalp kapaklarının kapanmasıyla ortaya çıkan kalp seslerine ek olarak duyulan bir sestir. Üfürüm bir hastalık adı değildir. Kalpte duyulan fazla sese verilen isimdir.Jan 29, 2021

Kalpteki üfürüm geçer mi?

Üfürümün şiddeti çocuk büyüdükçe azalır ve kaybolabilir. Devam etmesinin veya kaybolmasının çocuğun sağlığı açısından hiçbir etkisi yoktur.

Kalp kapakçığı üflemesi ne demek?

Üfürüm; kalpteki delikler, kalp kapaklarındaki ve ana damarlardaki darlıklar ile yetersizliklerin yol açtığı, kanın normal akımındaki bozulmaya bağlı oluşan ses titreşimlerinin göğüs duvarına yansımasıdır. Muayene esnasında duyulmaktadır.

Üfürüm ne zaman geçer?

Genellikle 2-7 yaş arası çocuklarda sıklıkla duyulmasına karşın her yaşta bulunabilir. Genellikle ateş, kansızlık ve heyecan gibi kalbin hızlı çalışmasına neden olan durumlarda üfürüm şiddeti artar. Bu nedenler ortadan kalktığında üfürüm azalır veya kaybolur.

Kalpte üfürüm nasıl meydana gelir?

Kalp üfürümleri, kanın kişinin kalbe aktığı zaman meydana gelen titreşimlerden veya türbülanstan kaynaklanır. Doktorların bir steteskop aracılığıyla duyabileceği sesler üretir. Kalp kapakçıkları açılıp kapandığında, "kapak sesi" yaparlar.

Üfürüm tehlikeli midir?

Kalp üfürümleri genellikle kalbin içindeki anormal kan akışından kaynaklanır. Doğru çalışmayan bir kalp kapakçığı tipik olarak üfürüme neden olur. Kalp üfürümleri “masum” veya “anormal” olarak sınıflandırılır. Masum kalp üfürümleri tehlikeli değildir ve genellikle tıbbi müdahale gerektirmez.

Kalbi delik olan insan ölür mü?

Kalp delikleri tedavi edilmezse hayati tehlikeye de neden olabilir. Ayrıca, bacak toplardamarlarında oluşan ve kalbin sağ odacıklarına ulaşan kan pıhtıları, kalp deliğinden kalbin sol odacıklarına geçerek beyne gidebilir ve beyin damarlarında tıkanmalara ve felçlere yol açabilir.

Kalp kapağında kaçak olursa ne olur?

Kaçak miktarı arttığında çarpıntı, nefes darlığı, çabuk yorulma gibi semptomlar görülebilir. Bu durumda tedavi uygulanır. Romatizmal ateş; Tedavi edilmemiş bir bakteriyel enfeksiyon (genellikle boğaz enfeksiyonu) nedeniyle oluşur. Çocukluk döneminde geçirilmiş bir enfeksiyon kalp kapaklarını etkileyebilir.