Torosi.gen.tr
Sıkça Sorulan Sorular
Uzman Not Defteri

Velayeti vermek istiyorum

Annede olan velayet babaya nasıl verilir?

Anne ve babanın evli olmadığı durumda velayet anneye aittir. Velayet anneden alınmışsa ya da annenin küçük(onsekiz yaşını doldurmamış), kısıtlı(hakkında kısıtlama kararı verilmiş), ölmüş olduğu durumlarda hakim çocuğun menfaatine göre çocuğun velayetini babaya verebilir ya da çocuğa vasi(yasal temsilci) atar.

Velayetin değiştirilmesi nasıl olur?

Velayetin değiştirilmesi için bir olayın olması ve bu durumun velayet görevini aksatmış olması gerekir. Bu durum velayetin değiştirilmesini velayetin kaldırılmasından ayırır. Çünkü velayetin kaldırılmasında velayet görevinin ağır bir şekilde kötüye kullanılması veya aşırı bir şekilde ihmal edilmiş olması aranır.

Velayeti annede olan çocuğu baba ne kadar görebilir?

Bu konuda tarafların anlaşmaları gereklidir. Örneğin velayeti almayan baba ile çocuk her hafta sonu 1 gün, hafta içi 1 gün, yaz tatilinde 1 ay, bayramlarda 2 gün, yarı yıl tatilinde bir hafta, babalar gününde, hafta sonu yatılı kalarak, vb çocukla görüşebilir.

Anne baba ölürse çocuğun velayeti kime verilir?

Çocuğun velayet hakkı yalnızca anne ve babaya verilmektedir. Anne ve babanın vefat etmesi halinde çocuğun üstün yararı ve menfaatine göre çocuğa vasi atanacaktır. Yani anne ve baba dışında kimseye velayet verilmez.

Anne evlenirse velayet babaya verilir mi?

Boşanma davalarıyla alakalı en çok cevap aranan sorulardan biri de şu: Anne evlenirse velayet babaya verilir mi? Türk Medeni Kanunu 349'uncu maddesine göre anne ya da babanın bir başkasıyla evlenmesi velayetin kaldırılmasını gerektirmez.

Hangi durumlarda velayet anneden alınır?

Eğer çocuk evlilik dışı doğduysa Türk Medeni Kanunu'nun 337. maddesine göre velayet anneye aittir. Evlilik dışı çocuk durumlarında annenin velayet için hâkim kararına ihtiyacı yoktur ve çocuk annenin soyadını alır. Eğer annenin yaşı küçük ise, anne kısıtlı veya ölmüşse babaya velayet verilebilmektedir.

Velayetin değiştirilmesi davası ne kadar sürer?

Velayet davalarında belirlenen makul sonuçlanma süresi 209 gün olup, davanın açıldığı mahkemenin iş yoğunluğu, personel, hakim izin, tayin durumu, tebligat adreslerindeki olumsuzluk, adli tatil süreci bu süreleri etkilemektedir.