Torosi.gen.tr
Sıkça Sorulan Sorular
Haberler

Türkiyenin düzensiz göçle mücadelesi

Duzensiz gocmen ne demek?

Düzensiz göç; bir ülkeye yasadışı giriş yapmak, bir ülkede yasadışı şekilde kalmak veya yasal yollarla girip yasal süresi içerisinde çıkmamak anlamına gelmektedir. Düzensiz göç hedef, transit ve kaynak ülkeler açısından ayrı ayrı değerlendirilmesi gereken bir konudur.

Düzenli ve düzensiz göç nedir?

Düzensiz göçler plansız ve hesapta olmayan göç dalgalarını ifade eder. Düzensiz göçte; bir ülkeye yasa dışı yollardan giriş yapılması ve yasa dışı bir şekilde kalınması ve yasal süre içinde bu ülkeden çıkış yapılmaması söz konusudur. Düzenli göçler ise, planlı ve yasal alt yapıya sahip bir düzlemde gelişen göçlerdir.

Göç sorunu nedir?

Savaş, hastalık, ekonomik buhran, siyasi gerilim, toplum düzeninin bozulması gibi durumlarda, aile ya da toplum olarak, bulundukları vatanı veya bölgeyi terk ederek yeni bir ülkeye veya bölgeye taşınma durumuna göç denir.

Düzenli göç ne demek?

Kişilerin kendi ülkeleri dışındaki herhangi bir ülkede, kendi ülkelerinin, topraklarından transit geçiş yaptıkları ülkenin ve gittikleri ülkenin yasal prosedürü çerçevesinde kısa süreli veya süreli konaklaması durumu “Düzenli Göç” olarak tanımlanmaktadır.

Düzensiz göçmenler kimlerdir?

Düzensiz Göçmen Kimdir? Maddi imkânsızlık ya da suç kaydı olması sebebiyle vatandaşı olduğu ülkeden diğer bir ülkeye yasa dışı yollardan ulaşmaya çalışan, göç ettiği ülkede kalmak için yasal bir hakkı bulunmayan ve o ülkenin yasalarını ihlâl ederek giriş yapan kişilere düzensiz (yasadışı) göçmen denir.

Ülkemize en çok nerelerden göç ediliyor?

Türkiye'den göç eden yabancı uyruklu nüfus içinde ilk sırayı %23,9 ile yine Irak vatandaşları aldı. Irak'ı, %7,3 ile İran, %6,8 ile Afganistan, %6 ile Azerbaycan ve %5,7 ile Türkmenistan vatandaşları takip etti. Bu konu ile ilgili bir sonraki haber bülteninin yayımlanma tarihi Temmuz 2021'dir.

Düzensiz göç ne zaman başladı?

Düzensiz göç hareketi öncelikle, 1970'lerin sonundan itibaren bavul ticareti yapmak için İstanbul'a gelen Polonyalılarla başlamış, daha sonra SSCB ve Doğu Avrupa ülkelerinden gelenlerin katılımıyla devam etmiştir.