Torosi.gen.tr
Sıkça Sorulan Sorular
Konum

Tiroidin yüksek çıkması

Hipertiroidi, tiroid bezinin aşırı çalışmasına bağlı olarak gelişen ve kan dolaşımına çok fazla tiroid hormonu (TSH) salgılanmasıyla oluşan bir hastalıktır. Herkeste görülebilir ancak kadınlarda erkeklerden yaklaşık 10 kat daha yaygındır ve tipik olarak 20 ila 40 yaşları arasında başlar.19-Mar-2019

Tiroid yüksek çıkarsa ne olur?

Bu kişilerde halsizlik, yorgunluk, unutkanlık, depresyon, kolay üşüme, cilt kuruluğu, saç dökülmesi, kilo alma ve kilo verememe, kabızlık, göz etrafında şişlik, kolesterol yüksekliği, ses kısıklığı, cinsel isteksizlik, kadınlarda adet düzensizliği ve kısırlık en sık karşılaşılan şikayetlerdir.

Tiroid hormonu neden yükselir?

Guatr nedenleri Tiroit hormonu yapımında iyot çok etkilidir dolayısıyla iyot yokluğunda yeteri kadar tiroit hormonu yapılamaz ve beyin tiroit bezini sürekli hormon yapması için uyarır. Bu durum da tiroit bezinin büyümesine yol açar. İyot eksikliği gibi diyetle iyot alımının fazlalığı da guatra neden olabilir.

Tiroid değerini düşürmek için ne yapmalı?

Tiroid hormonu desteği sağlamak amacıyla sentetik T4 ve sentetik T3 ilaçlar kullanılabilir. TSH yüksekliğine neden olan besinler diyetten çıkarılır ve iyot içeriği yüksek besinlere ağırlık verilir. Tiroit hormonlarının dengelenmesini amaçlayan TSH yüksekliği tedavisi yaklaşık 6 hafta kadar sürebilir.

Tiroid yüksekliğine ne iyi gelir?

Bunun için özellikle şu 10 besini düzenli olarak tüketmenizde yarar var:

  • İyot: Kabuklu deniz ürünleri ve deniz yosunları, deniz börülcesi, yumurta, süt ve süt ürünleri, kızılcık, kaya tuzu, yeşil yapraklı sebzeler… …
  • Selenyum: …
  • Çinko: …
  • Yağda çözünen vitaminler: …
  • A vitamini: …
  • D vitamini: …
  • E vitamini: …
  • K2 vitamini:

TSH yüksekliğinde ne yapılmalı?

TSH yüksekliğinde öncelikle hastanelerin endokrinoloji bölümüne gidilmelidir. TSH değeri yüksek olan hastalarda hipotiroidi tedavisi uygulanarak değerler düşük tutulmaya çalışılmaktadır. TSH yüksekliğinde T4 hormon seviyesi düşük kalmaktadır.

Tiroid bezinin çok çalışması nelere yol açar?

Hipertiroidi Nedenleri ve Risk Faktörleri Nelerdir? Kalıtsal faktörler, cinsiyet ve tip 1 diyabet hastalığı, aşırı tiroit hormonu alınması hipertiroidin risk faktörleri arasında sayılabilir. Graves hastalığı, tiroit bezinin iltihaplanması ya da tiroit kanseri gibi bir çok neden dolayısı ile de hipertiroidi oluşabilir.

Tiroit ilerlerse ne olur?

Hipertiroidi tedavi edilmezse hastada kilo kaybı devam eder; kalpte ritim bozukluğu, kalp yetmezliği ve bir iltihap veya enfeksiyon sırasında tiroid krizi ve buna bağlı şok ve ölüm meydana gelebilir. O nedenle hipertiroidi mutlaka tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır.