Torosi.gen.tr
Sıkça Sorulan Sorular
Yazılarımız

Testisler ne zaman iner

Erkek bebekte, doğum öncesi karında olan testisler ( yumurtalıklar), 32-36 gebelik haftalarında skrotuma ( torbaya ) inerler. Ancak, bazı bebeklerde doğumda bu iniş tamamlanmamış olabilir.

Inmemiş testis kendiliğinden iner mi?

Gerçek inmemiş testis kendiliğinden düzelir mi? İstatistiklere göre inmemiş testis erken doğan bebeklerde normal zamanında görülen bebeklere oranla 3 kat daha sık görülür. 1 sene sonuna kadar inmemiş testislerin bir kısmı daha iner. Ancak bundan sonra artık inmez.

Testisler ne zaman inmeli?

Doğuştan inmemiş testis sorunu olan bebeklerde, 6'ıncı aya kadar testislerin kendiliğinden torbaya inmesi beklenir. Ancak bir yaşına kadar torbaya inmeyen testisin artık kendi kendine inmesi beklenemez. Tedavi edilmezse 1-2 yaşından sonra inmemiş testislerde ciddi sorunlar görülebilir.

Testis neden inmez?

Testisin Yokluğu Testis ya anne karnındaki dönemde hiç oluşmamıştır ya da oluştuktan sonra meydana gelen damarsal tıkanıklıklar nedeniyle testis kaybolması söz konusudur. Tek ya da çift taraflı olabilir. Tek taraflı olanlar genellikle aynı taraf böbrek yokluğu ile birliktedir.

Inmemis testisi nasil anlariz?

İnmemiş Testis Nasıl Anlaşılır? İnmemiş testis, hastada skrotumda testis yokluğunu fark etmek ya da el ile muayenede testisin yerinde olmadığının tespit edilmesiyle anlaşılır. Yenidoğan döneminde, genital sistem muayenesi sırasında mutlaka inmemiş testis muayenesi yapılmalıdır.

Testis iner mi?

Testisler, anne karnındaki bebekte, karın içinde, böbrek komşuluğunda gelişmeye başlar. Doğuma yakın dönemde, aşağı doğru iner, torbalara yerleşir. Bu çocuklarda testis çoğunlukla kasık kanalı içindedir, bazende kanalın dışında bir yerde veya karnın içerisinde kalabilir.

Testis sonradan yukarı çıkar mı?

Testisler torbaya da sonradan oluşan bir bağ dokusu ile tesbitlenirler. Bu bağın oluşmaması veya gevşek olması halinde testisin kaslı sap yapısının da çekmesi veya torbaya baskı uygulanması halinde testisler torbadan yukarı kayarak kasık kanalının ağzına kadar yükselebilmektedir.

Tek testisi olan erkeğin çocuğu olur mu?

CEVAP: Tek testisli olmak kısırlık ya da erkeklik fonksiyonlarında bir sorun anlamına gelmez. Diğerinin yokluğunda genellikle hafif bir büyüme gösteren tek yumurta diğerinin de fonksiyonlarını üstlenir. Spermiyogram tetkiki ile kısırlık açısından daha anlamlı bir değerlendirme yapılabilir.