Torosi.gen.tr
Sıkça Sorulan Sorular
Uzman Not Defteri

Stok maliyeti nedir

Stok maliyetine giren unsurlar neler?

11. Stokların satın alma maliyeti ; satın alma fiyatı, ithalat vergileri ve diğer vergiler(firma tarafından vergi idaresinden iade alınabilecekler hariç) ve nakliye, yükleme boşaltma maliyetleri ile mamul, malzeme ve hizmetlerin elde edilmesiyle doğrudan bağlantısı kurulabilen diğer maliyetleri içerir.

Stok maliyetleri nelerdir?

Stok bulundurma maliyeti, üretilen veya satın alınan malzemelerin depolarda stok olarak beklerken işletmeye olan mali yükünü ifade eder. Stok tutma maliyeti, tutulan miktara bağlı olarak değişir. Sermaye maliyeti, depolama maliyeti, stok tutma riskinin maliyeti ve stok servis maliyeti gibi maliyet kalemlerinden oluşur.

Stok bulundurma maliyetleri nedir?

Stok bulundurma maliyeti yukarıda da sözünü ettiğimiz gibi barınma maliyetlerini oluşturur. Stokların istifleneceği depolara ait giderler, kira, elektrik, ısıtma ya da soğutma, sigorta, hasarlı ya da bozulmuş ürünler ve benzeri gibi maliyetler söz konusu olur. Bunlar stok bulundurmanın getirisi olan maliyetlerdir.

Stok Nasıl Hesaplanır?

dönembaşı mal ile dönemiçinde alınan malı toplarsın, bundan satılan malın maliyetini çıkarırsın ve stoktaki malı bulursun, satılan malın maliyetini bulmak için de toplam satış tutarını kar marjına bölersin.

Stok maliyeti hesaplama yöntemleri nelerdir?

Stok maliyeti değerleme yöntemlerinden gerçek maliyetleme, FIFO, LIFO ve ortalama maliyet yöntemi üzerinde durulmuştur….En sık kullanılan stok maliyetleme yöntemleri aşağıdaki gibidir:

  • Gerçek Maliyet Yöntemi.
  • FIFO (İlk Giren İlk Çıkar) Yöntemi.
  • Ortalama Maliyet Yöntemi.
  • LIFO (Son Giren İlk Çıkar) Yöntemi.

Stok maliyeti nasıl bulunur?

Her ticari mal alışında alınan malın miktarı mevcut ticari malın miktarına, maliyeti de mevcut malın maliyetine eklenerek; toplam maliyet, toplam miktara bölünerek ortalama maliyet hesaplanır.Stok miktar değişimleri gün bazında güncelleyen firmalarda kullanılır.

Stok çeşitleri nelerdir?

Muhasebede stok çeşitleri kendi içinde hammadde, mamul ve yarı mamul stoku olmak üzere üçe ayrılmaktadır.