Torosi.gen.tr
Sıkça Sorulan Sorular
Konum

Soruşturmaya yer olmadığı kararı

Soruşturmaya yer olmadığı kararı nedir?

Kovuşturmaya yer olmadığına dair karar, Cumhuriyet Savcısı tarafından soruşturma evresi sonunda kamu davasının açılması için yeterli şüphe oluşturacak delil elde edilememesi veya kovuşturma olanağının bulunmaması halleri mevcutsa verilir. Kovuşturma, iddianamenin kabulünden itibaren başlayan mahkeme sürecidir.

Soruşturmaya yer olmadığı kararı ne zaman verilir?

Savcılığa ulaşan ihbar ve şikâyet konusu fiilin suç oluşturmadığının herhangi bir araştırma yapılmasını gerektirmeksizin açıkça anlaşılması halinde soruturma yapılmasına yer olmadığına dair karar (SYOK) verilir.

Soruşturmaya yer olmadığına dair karar tebliğ edilir mi?

Kovuşturmaya Yer Olmadığına Dair Kararın kime tebliğ edileceği hususu Ceza Muhakemesi Kanununda özel olarak düzenlenmiştir. Buna göre karar kovuşturmaya yer olmadığına dair kararlar, suçtan zarar görene ve soruşturma nedeniyle önceden ifadesi alınmış ya da sorguya çekilmiş şüpheliye, tebliğ edilir.

Soruşturmaya yer olmadığı kararını kim verir?

Buna göre; “Cumhuriyet savcısı, soruşturma evresi sonunda, kamu davasının açılması için yeterli şüphe oluşturacak delil elde edilememesi veya kovuşturma olanağının bulunmaması hâllerinde kovuşturmaya yer olmadığına karar verir.'' Bu karar, uygulamada takipsizlik kararı olarak adlandırılmaktadır.

Savcılık soruşturması ne kadar sürer?

Soruşturma Ne Kadar Sürer ? Soruşturma süreleri suç türü ve fail sayısına göre değişir. Ekonomik malvarlığına yönelik dolandırıcılık, hırsızlık gibi suçlarda yaklaşık 1,5 yıl sürer. Kişilik haklarına yönelik hakaret, tehdit, iftira ve şantaj gibi suçlarda yaklaşık 5-6 ay sürer.

Savcı dosyayı nasıl kapatır?

Cumhuriyet savcısı bu kapsamda ilgili idari makama, soruşturma yapmak için izin talebi ile yazı yazar. İdari makam bu izni vermez ise savcı soruşturma izni verilmemesi takipsizlik kararı vererek dosyayı kapatır.

Savcılık soruşturması ne zaman başlar?

Soruşturma, suç işlendiğine dair yapılan ihbar veya şikayet üzerine başlar. Bazı suçların soruşturulması ve kovuşturulması için mağdurun şikayeti gerekir. Bazı suçlarda ise şikayete gerek olmaz. Herhangi bir şekilde suçun işlendiğini öğrenen savcılık derhal ve re'sen soruşturma başlatır.