Torosi.gen.tr
Sıkça Sorulan Sorular
Yazılarımız

Siirt halkı kökeni

Siirt'in adı bazı kaynaklarda Tiğrakert olarak geçmektedir. Her ne kadar Sami kökenli olduğu söylense de Ermenice Tiğrakert'in halk ağzında sırasıyla Sigrakert, Sigirt ve sonunda Siirt'e dönüşmüş olabileceği de düşünülmektedir. … 1800–1830 yılları arasında 17.000 nüfusun 10.000'i Ermeni idi.Dec 26, 2015

Siirt halkı nereden gelmiştir?

Siirt Yöresi, Hasankeyf Artuklular'ın yönetimindeydi. Artuklular'a bağlı göçebe Türkmenler yöreye yerleşmiş, Artuklu beyleri ve askerleri, kentlerde Türkleşmenin çekirdeğini oluşturmuşlardır. Beylerinin Alp, İnanç, Yağbu gibi Türk adlarını kullanmaları; Artuklular'da Türkmen Geleneği'nin güçlülüğünü göstermektedir.

Siirt halkı Kürt mü?

Nüfusun büyük çoğunluğunu yerli Araplar, Kürtler ve Türkler oluşturmaktadır.

Siirt Ne zaman Müslüman oldu?

Daha sonra birbirini tâkip eden Tîmûr, Karakoyunlular, Akkoyunlular ve Safevîler olmak üzere dört Türk devletinin eline geçti. Yavuz Sultan Selim Han, 1514 Çaldıran Zaferinden sonra, Siirt'i Osmanlı Devletine kattı.

Siirt Merkez Kürt mü?

Siirt'te ciddi miktarda Arap ve Türkmen nüfusu vardır. Özellikle Arap nüfusu il merkezi ve bazı ilçelerde çok kalabalıktır. Siirt'te Kürt nüfusu çoğunluktur. Ama en fazla e ile 70 arasıdır.

Siirt Bitlis’ten ne zaman ayrıldı?

1892-1919 tarihleri arasında Bitlis Vilayetine bağlı olan Siirt ilçesi, 26 Eylül 1919 yılında 48 Sayılı Heyet-i Umumiye Kararı ile bağımsız sancak haline getirilerek, 1923 yılında il statüsüne kavuşturulmuştur.

Siirt Hangi şehre yakın?

Ülkemizin Güneydoğu Anadolu bölgesinin bir parçası olan Siirt ili, Bitlis, Şırnak, Batman, Van ve Mardin illeri ile komşudur.

Siirt’in en büyük aşireti kimdir?

Dudêran Aşireti, Siirt'e yerleşen koçer aşiretler içerisinde nüfus yönüyle en büyüğü olarak görülmektedir.