Torosi.gen.tr
Sıkça Sorulan Sorular
Alet

Savcılık kaç yıl

Bir kişinin cumhuriyet savcısı olabilmesi için üniversitelerin 4 yıllık Hukuk Fakültesini tamamlaması gerekir. Adalet Bakanlığı ve ÖSYM'nin ortaklaşa düzenlediği sınavda başarılı olan hukuk mezunları, stajyer savcı olarak çalıştıktan sonra asli görevli olarak atanır.

Savcı olmak için kaç yıl okunması gerekir?

Savcı olmak isteyen kişinin 4 yıllık Hukuk Fakültelerinde lisans eğitimi almaları gerekmekte olup Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı'nda başarı elde etmelidir. Adalet Bakanlığı ile ÖSYM tarafından düzenlenen savcılık sınavında başarılı olmak da aranan diğer kriterlerden biridir.

Savcı olmak için kaç yaşında olmak gerekir?

Sınava başvuru yapacak adaylarda, Türk vatandaşı olmak, 35 yaşını doldurmamış olmak, avukatlıktan hakim savcılığa geçmek isteyenler için ise 45 yaşını doldurmamış olmak şartı aranacak.

Savcı kimden üstündür?

Mahkemede görülen davalar ancak hakim tarafından karara bağlanmaktadır ve duruma göre hakimin kararı savcılığın talep ettiği karardan farklı olabilir. Bu yüzden protokol açısından hakim, savcıdan daha üstündür. Savcı kamu yararı kapsamında devletin kanunlarını yerine getirmek için davaları takip etmektedir.

Savcı ne kadar maaş alıyor?

Savcı maaşları 2021 yılında 1.derecedeki hakim ve savcı için 11 bin TL olarak belirlendi. Savcı ve hakimlerin 15 yıl hizmet süresi bulunmaktadır.

Savcıların doğu görevi kaç yıl?

Madde 19- (Değişik:RG-16/06/2000-24081) (Mülga ibare:RG-8/2/2013-28553) (…) birinci bölgeler ile ikinci ve üçüncü bölgelere ad çekme ile atananlar, bu bölgelerde en çok üç yıl hizmet görürler ve iki yıl geçmedikçe başka bir bölgeye atanmaları yapılmaz.

En erken kaç yaşında avukat olunur?

Bu staj teorik ve pratik yönü güçlü ve uzun süreli bir staj olacak. Ancak stajı tamamlamak da yargı mensubu olmaya yetmeyecek. Stajın ardından adli hizmet uzmanı olarak 5 yıl kamuda çalıştıktan sonra “başarılı olanlar”, avukat, hakim, savcı olabilecek. Bu durumda 30 yaşından önce hakim, savcı veya avukat olunamayacak.

Kimler savcı olamaz?

Yoğun iş temposuna, strese ve psikolojik olarak suçlara tanık olmaya dayanıklı olmayan kişiler savcılık yapamaz. Aynı zamanda kamu haklarından mahrum olan kişiler ve yüz kızartıcı suç işleyen kişiler de savcılık görevini yürütemez.