Torosi.gen.tr
Sıkça Sorulan Sorular
Genel

Raporlu şeker hastalarına maaş

Şeker hastaları engelli raporu alabilir mi?

Genellikle tip 2 diyabetliler yüzde 20, tip 1 diyabetliler yüzde 30-40 arasında oran alıyor. Sigortalı diyabetliler ise benzer şekilde sağlık kurumundan rapor almak için yetkili hastaneye başvurup, hekim tarafından değerlendirilip, son karar SGK heyeti tarafından veriliyor. Ardından emeklilik hakkına sahip olabiliyor.

Diyabet hastası maaş alabilir mi?

SGK Malullük yönetmeliğinde şeker hastalarının da malül sayılacağını belirtiliyor. Ancak şartlara bağlanmış. Burası çok önemli. Yani sigortalı birisi, şeker hastalığı için getirilen sağlık kriterlerini de karşılamış olmak ve diyabete bağlı yüzde 60 çalışma gücü kaybına uğramış olmak kaydıyla aylığa hak kazanır.

Şeker hastaları ne kadar maaş alıyor?

Kronik hastalara aylık 1085 lira geçici maaş bağlanacak, ayrıca 600 lira da sağlık harcamaları için ek ödeme yapılacak. Yeni uygulama, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından yürütülecek.

Şeker hastaları malulen emekli olabilir mi?

Diyabet hastalarına getirilen imkânlar arasında malulen emeklilik de bulunuyor. Şeker hastalığının en az üç organına zarar verdiği ve çalışma gücünün en az yüzde 60'ını kaybettiği tespit edilen hastalar, en az 10 yıl sigortalı ve 1800 gün prim gününe sahip olmaları halinde SGK'den malulen emekli olabiliyor.

Diyabet hastalarına yüzde kaç rapor verilir?

Açlık kan şekeri sürekli olarak 200 mg'ın üstünde ve bu değerin altına düşürülemeyen, komplikasyon yapmış ketoz gösteriyor olması şartıyla Tip 1 diyabetlilerin işgöremezlik puanı % 40.” Engelli statüsünden işe girebilmek için en az % 40 işgöremezlik puanı gerekmekte.

Psikiyatri hastaları yüzde kaç rapor alır?

Psikyatri hastalarıda her oranda rapor alabiliyor. Mesela bipolar bozukluk hastalarına, tedavi olmuş olanlara %0 , tedavisi devam eden ve durumu kontrol altında olanlara %40 ile 69 ve tedavi fayda etmeyenlere %70 oran verilir. Bu kanun kural olarak böyle.

Tip1 diyabet hastası ne kadar yaşar?

Yapılan son araştırmalar TİP1 diyabetin yaşam süresini normale göre 20 yıl; TİP-2 diyabetin ise 10 yıl daha kısalttığını; ayrıca diyabet hastası olan erkeklerin yaşam süresinin ortalama 8-12 yıl; kadınların ise 14-18 yıl kısaldığını göstermiştir.