Torosi.gen.tr
Sıkça Sorulan Sorular
Konum

Osmanlı altınları nerede

Osmanlı’nın altınlarına ne oldu?

Türk Tarih Kurumu`nun (TTK) Emval-i Metruke Komisyonu`na ait belgeler üzerinde yaptığı iki yıllık araştırma sonucunda bugünkü değeriyle 1 milyar 300 milyon sterlin olan Osmanlı altınına I. Dünya Savaşı`nın galip devletlerince el konulduğu ortaya çıktı.

Osmanlı hazineleri nerede olurdu?

1.Dünya Harbinin sıkıntılı zamanlarında, bilhassa boğazların zorlandığı günlerde Osmanlı hazinesi, paketlenerek Konya'ya taşındı (Mabeyn Baş Kâtibi Ali Fuad Bey'den öğreniyoruz). Korunması için de Maiyeti Seniyye Bölüğü Müfrezesi'nden on askerin Konya'da kalması kararlaştırıldı.

Osmanlının ne kadar altını vardı?

Merak edenler için hemen söyleyelim, 800 bin Osmanlı altınının bugünkü değeri yaklaşık olarak dört milyar lira olarak hesap ediliyor.

Osmanlı hazinesini kim çaldı?

Rivayete göre Hahambaşı Haim Nahum, Osmanlı'nın 15 buçuk ton altınını İstanbul'dan Avrupa'ya kaçırır. Bu çok büyük paranın bir kısmı, bugün ülkemizin devleri içinde yer alan bir ailenin eline geçmiştir. Bu ailenin Nahum ile kan bağı olduğu da iddia edilmektedir.

Türkiye’nin altını nerede?

Teminat olarak verilen 22,4 ton altın, bankalar serbest altın deposu kaleminde olan 3,6 ton altın ve Hazine malı olan 60 ton altın da Borsa İstanbul'da saklanıyor. Uluslararası standartta olmayan 2,8 tonluk TCMB altını da TCMB'nin İdare Merkezi'nde saklanıyor.

Osmanlı hazinesinde kimin mührü var?

Osmanlı Devleti'nde devlet hazinesini altınla dolduran ve bu yüzden hazinenin kapısında daima onun mührü asılı olan tek padişah Yavuz Sultan Selim'dir.

Osmanlı döneminde devletin hazinesine ne denir?

Hazine. Osmanlı maliyesi, "Miri hazine" (veya dış hazine) ile Enderûn (veya iç hazine) hazinesi olmak üzere iki kısımdı. Dış hazinenin görev ve yetkisi, devletin genel gelirlerini toplamak ve gerekli masrafları yerli yerinde kullanmak şeklinde belirlenmişti. İç hazine ise padişaha aitti.