Torosi.gen.tr
Sıkça Sorulan Sorular
Genel

Nemrut dağı yeri

Adıyaman'ın Kahta İlçesi'nde 2150 metre yüksekliğindeki Nemrut Dağı yamaçlarında hükümdarlık yapmış olan Kommagene Kralı I. Antiochos'un tanrılara ve atalarına minnettarlığını göstermek için yaptırdığı mezarı, anıtsal heykelleri ve benzersiz manzarası ile Helenistik Dönemin en görkemli kalıntılarından birisidir.

Nemrut Dağında Kimin mezarı var?

Ceberrut Nemrut olarak bilinen ve 2 bin 700 yıl önce ölen Salyangoz Kralı Nemrut'un mezarı ve hazinesinin Bitlis'teki Nemrut Dağı'nda olduğu öne sürüldü.

Nemrut Dağı hangi ilimizde yer almaktadır?

Nemrut Dağı, Türkiye'nin Adıyaman ilinde yer alan 2.150 metre yüksekliğinde bir dağdır. Kahta ilçesi yakınlarında Ankar dağları civarında Toros dağ silsilesinde bulunur. 1987'de UNESCO tarafından Dünya Mirası ilan edilen Nemrut Dağı, 1988 yılında tesis edilen Nemrut Dağı Millî Parkı ile korumaya alınmıştır.

Nemrut Dağı’nın yeri ve kategorisi nedir?

Adıyaman ili Kahta ilçesi sınırları içerisinde bulunan, yüksekliği on metreyi bulan büyüleyici heykelleri, metrelerce uzunluktaki kitabeleriyle Kommagene Krallığı'nın kutsal alanı olarak nitelendirilen Nemrut Dağı, 1987 yılında UNESCO Dünya Miras Listesi'nde kültürel varlık olarak yerini almıştır.

Nerede Nemrut Dağı hikayesi?

Efsaneye göre, Hazreti İbrahim'i ateşe attıran Babil Hükümdarı Nemrut'tan adını alan ve Adıyaman il sınırındaki Kahta İlçesi'nde bulunan büyüleyici dağ. Hakkında çeşitli söylentiler olan bu dağın en somut hikâyesi ise Kommagene Uygarlığı'na dayanıyor.

Nemrut Dağında mezar var mı?

Dağın tepesinde Antiochus için yapılan ve tümülüs olarak da bilinen piramit mezar 50 metre yüksekliğinde. Bu yükselti çakıl taşları yığılarak oluşturulmuş.

Nemrut’un mezarı bulundu mu?

Nemrut'ta 2 bin 700 yıl öncesine ait bir kral mezarı ve tarihi eserler bulundu. Nemrut dağında yapılan kazı çalışmalarında önemli bulgulara ulaşıldı. 2 bin 700 yıl öncesinde yaşayan ve zalimliği ile meşhur Kral Nemrut'un mezarında birçok tarihi eser bulundu.

Kafa heykelleri nerede?

Kommagene Krallığı'nın en ünlü hükümdarlarından Antiochus I Theos Dikaios Epiphanes Philorhomaios Philhellen (I. Antiokhos Theos) adına dağa yerleştirilen devasa kafa heykelleri, günümüzde Nemrut Harabeleri olarak tanımlanıyor ve her yıl on binlerce tarih meraklısını Nemrut Dağı'nda buluşturuyor.