Torosi.gen.tr
Sıkça Sorulan Sorular
Genel

Müşteki şüpheli ne demek

Müşteki Şüpheli Ne Demek? Müşteki şüpheli hem bir suçtan zarar gören hem de zarar gördüğü bu suçun karşılığında aynı zamanda karşı tarafa zarar veren ve şikayet olunan kişinin soruşturma aşamasındaki tanımıdır. Müşteki şüpheli hem şikayet hakkına sahiptir hem de bir başkası tarafından şikayet edilmiştir.

Müşteki ceza alabilir mi?

Müştekinin beyanı olan ve suçun işlendiğine dair başkaca bir delil mahkemeye sunulmamışsa, bu durumda sadece müşteki beyanı ile sanığın cezalandırılması mümkün olmamaktadır.

Müşteki sıfatıyla ifade vermek ne demek?

Müşteki, diğer deyişle şikayetçi; bir suçtan zarar gören veya suçun mağduru olup da aleyhine işlenen suçu adli makamlara şikayet eden kişidir. … Aynı kişi, yargılama aşamasında mahkemede davaya müdahil olmazsa “müşteki sanık”, davaya müdahil olursa “müdahil (katılan) sanık” sıfatıyla anılır.

Müşteki avukat ne demek?

Müşteki, suç oluşturan eylemden zarar gören veya mağdur olan kişi olup diğer bir sıfatı şikâyetçidir. … Şikâyet hakkı hem gerçek kişilere hem de tüzel kişilere tanınmış bir hak olmakta ve şikâyet hakkını kullanan kişiye müşteki denilmektedir.

Müşteki ve sanık ne demek?

Bir suçtan ötürü, mahkeme huzuruna çıkan bir kişinin, kendisi de suçtan ötürü şikayetçi ise bu kişi müşteki sanık olarak ifade edilir. Bu kişinin müşteki sanık olarak değerlendirilmesi için yani müşteki sanık sıfatını haiz olabilmesi için birtakım haklı nedenlerin mevcut olması gerekir.

Davada müşteki olmak ne demek?

Müşteki suçtan zarar gören veya mağdur olan anlamına gelmektedir. Diğer bir deyişle müşteki bir ceza yargılamasında şikayet hakkını haiz olan kişidir. Müşteki deyimi daha çok soruşturulması ve kovuşturulması şikayete bağlı olan suçlarda önem kazanmaktadır.

Müşteki duruşmaya katılmak zorunda mi?

Müşteki duruşmaya katılmak zorunda mı Müştekinin duruşmaya iştirak etmesi, olayın aydınlatılması için mecburi ise müşteki ne olursa olsun duruşmada dinlenmelidir. Davetiye gönderilmesine karşın mahkemeye katılmayan müşteki, polis tarafınca zorla mahkemeye getirilir.

Müşteki ifade vermek zorunda mı?

Müşteki mahkemeye katılmazsa ne olur Müştekinin yargılamaya iştirak etmesi ve beyanlarını dile getirmesi gerekir. Bu amaçla Ceza Muhakemesi Kanunu'nun CMK'nın 235. maddesine gore yakınma dilekçesinde belirtilen adrese davaya iştirak etmesi amacıyla tebligat gönderir.