Torosi.gen.tr
Sıkça Sorulan Sorular
Insanlar

Maliyet unsurları nelerdir

Herhangi bir mamulün maliyeti, direkt ilk madde ve malzeme (hammadde) maliyeti, direkt işçilik maliyeti ve genel üretim maliyeti olmak üzere üç ana maliyetten oluşmaktadır.

Maliyet çeşitleri nelerdir?

Maliyetler türlerine göre şöyle bir ayrıma tabi tutulabilir: Tedarikten başlayıp, üretim, araştırma ve geliştirme, pazarlama, genel yönetim ve finansman maliyetleri. Diğer taraftan maliyetler,üretime yüklenme şekline göre direkt ve endirekt maliyetleri olarak da ayrıma tabi tutulabilir.

Üretim maliyeti hangi temel başlıklardan oluşur?

b) Üretim Giderleri: Bir mamul veya hizmetin üretimi nedeniyle ortaya çıkan maliyetlere üretim maliyeti denilir. Üretim maliyeti, bir mamul veya hizmetin üretimi için kullanılan direkt ilk madde ve malzeme, direkt işçilik ve genel üretim giderlerinin toplamından oluşur.

Sabit maliyet unsurları nelerdir?

Sabit maliyet nedir? Satış hacminizden bağımsız olarak, sürekli sabit olan maliyetlerdir. Kira, sigorta maliyetleri ve bunlara benzer maliyetler sabit maliyet sınıfına girer.

Maliyet giderleri nelerdir?

Maliyet gideri üretim işletmelerinde üretilmesi amaçlanan mamulün elde edilmesi için kullanılan veya tüketilen mal ve hizmetlerin parasal olarak ifadesidir. … Maliyet giderleri, üretilen malların satışı esnasında işletmeye tekrar gelir olarak geri dönmektedir.

Maliyet unsurlarından genel üretim giderleri nelerdir?

Genel üretim gideri, direkt ilk madde ve malzeme gideri ile direkt işçilik gideri dışındaki bütün üretim giderlerini kapsamaktadır. Genel üretim gideri içerisinde birbirinden farklı gider türleri yer alır. Bunlardan bir kısmı değişken, bir kısmı sabit, bir kısmı da karma nitelik gösteren giderlerdir.

Maliyet sınıflandırması nelerdir?

Herhangi bir mamulün maliyeti, direkt ilk madde ve malzeme (hammadde) maliyeti, direkt işçilik maliyeti ve genel üretim maliyeti olmak üzere üç ana maliyetten oluşmaktadır.

Çeşitlerine göre maliyetler kaça ayrılır?

Giderlerin üretim hacmine göre sınıflandırılmasında giderin faaliyet ya da üretim miktarıyla birlikte değişip değişmedikleri dikkate alınır. Giderler; sabit giderler, değişken giderler ve karma giderler olarak sınıflandırılır.