Torosi.gen.tr
Sıkça Sorulan Sorular
Genel

Mahkeme kararları nelerdir

Mahkeme karar türleri nelerdir?

  • Beraat Kararı
  • Mahkûmiyet Kararı
  • Ceza Verilmesine Yer Olmadığı Kararı
  • Güvenlik Tedbiri Kararı
  • Davanın Reddi Kararı
  • Düşme Kararı

Kesinleşmiş karar nasıl alınır?

Bir dava ister hukuk mahkemelerinde görülsün isterse ceza mahkemesinde görülsün, mevzuatta öngörülen tüm hukuk yoluna başvurulduktan sonra veya bu yollara başvurulmaktan taraflar feragat ettiklerinde "kesinleşmiş mahkeme" kararına dönüşür.

Mahkemede karar ne demek?

bir mahkeme sonucu ortaya çıkan, kanunlara dayanarak hakim'in vardığı sonuçtur.

Hukuk mahkemelerinin nihai kararları nelerdir?

Yargılama sonunda davanın esası hakkında verilen nihai karar, hükümdür. Hüküm, yargılamanın sona erdiği duruşmada verilir ve tefhim (duruşmada sözlü bildirim) olunur. Tüm mahkemelerde hükmün tefhimi, hüküm sonucunun duruşma tutanağına geçirilerek taraflara duruşmada okunması yoluyla gerçekleştirilir.

Nihai karar verildi ne demek?

Hukukta nihai karar kaydedilme durumu, verilmiş olan bir kararın artık değiştirilemeyeceğini ve verilen bu kararın kaydedildiğini gösterir.

Nihai kararlar neler?

Nihai karar, hukuk yargılama süreçlerinde sıklıkla karşılaşabilecek olduğunuz ifadelerden olup; mahkeme tarafından iddia ve savunmaların dinlenmiş olduğu, gerekli incelemelerin tamamlandığı ve akabinde karar verilmiş olduğunu ifade edilmektedir. … Bu kapsamda yerel mahkeme kararları örnek gösterilebilir.

Mahkeme kararından sonra ne olur?

Örnek olarak ağır ceza mahkemesinin vermiş olduğu karar verildiği anda kesinleşmemiştir. … Şayet temyiz süresi içinde karar temyiz edilmez ise kesinleşmiş olur, temyiz edilmesi durumunda ise Yargıtay'ın dosyayı incelemesi beklenmektedir. Bu incelemeden sonra verilecek olan karar kesin karar niteliğinde olabilecektir.