Torosi.gen.tr
Sıkça Sorulan Sorular
Insanlar

Kedi çiziği geçer mi

Kedi tırmalaması nasıl iyileşir?

Diyelim ki sizi bir kedi tırmaladı, yapmanız gereken ilk şey bölgeyi soğuk su ile yıkamaktır. Tırmalanan bölgeyi iyice yıkandıktan sonra antiseptik bir krem sürerek, bir yara bandı ile bölgeyi kapatmalısınız. İlk yardım müdahalesi yapıldıktan sonra mutlaka ama mutlaka uzman bir hekime gitmelisiniz.

Kedi Tırmalamasına tetanoz aşısı gerekir mı?

Kedinin ısırdığı veya tırmaladığı yeri güzelce yıkadıktan sonra kolonya veya batikon gibi antiseptik bir solüsyon sürerek temizlemelisiniz. Ardından hemen acile başvurarak doktora görünmelisiniz. Doktor gerekli olduğuna kanaat getirirse tetanoz aşısı veya kuduz aşısı uygulanacaktır.

Kedi tırmalaması hastalık yapar mı?

Kedilerin tırnakları ve dişleri kaşınma ve yalanma sırasında etkeni taşıyan pire dışkısıyla kontamine olur ve kediler, tırmalama ya da ısırma yoluyla etkeni insanlara bulaştırırlar. Bulaşma, nadir olarak doğrudan pirenin ısırmasıyla da meydana gelebilir.

Kedi Tırmalarsa ne olur?

Evcil de olsa doğal ortamında yaşayan da olsa her tür hayvan ısırığı ve tırmalaması dikkate alınmalıdır. En basitinden, deri ve yumuşak dokuda enfeksiyona neden olabilir. Örneğin kedi tırmığı hastalığı, özellikle yavru kedilerin tırmalaması ile bulaşan sistemik bir enfeksiyon hastalığıdır.

Kedi tırmalaması kolonya sürülür mu?

Kedi tarafından tırmalandıysanız ilk yapmanız gereken şey yarayı sabun ve su ile yıkamak olmalıdır. Tırmalanan yahut sırılan bölgeyi bol su ve sabunla yıkadıktan sonra tedbiren kolonya ya da antiseptik solüsyonlar (örneğin batikon) ile temizleyin.

Kedi tırnağından kuduz geçer mi?

Konumuza dönersek, kedi tırmalaması ile kuduz bulaşma riski gerçekten de yok denecek kadar azdır ve ülkemizde kedi tırmalaması nedeni ile kuduz olmuş insan kaydı da yoktur.

Tetanoz aşısı kuduzdan korur mu?

Erişkinler hangi aşılarla korunabilir? Erişkinler, kızamık, kızamıkçık, kabakulak, influenza (grip), pnömokok, difteri, boğmaca, tetanoz, Hepatit A ve B, meningokok, kuduz, human papilloma virüs ve herpes zoster gibi birçok hastalıktan aşılar sayesinde korunabiliyor.