Torosi.gen.tr
Sıkça Sorulan Sorular
Insanlar

Kalp krizi nedenleri

Genç yaşta kalp krizi neden olur?

Dr. Naser Can, '' Doğuştan kalp anormalliği olan kişilerin kalp hastalığı kontrolleri rutin şekilde yapılmadığında genç yaşta kalp krizi görülebilir. Değişen yaşam tarzları, stres, hareketsizlik, sigara, obezite gibi faktörler de gençler arasında kalp krizi görülme sıklığını artırır.

Kalp krizini tetikleyen nelerdir?

Uyuşturucu kullanımı: Kokain veya amfetamin gibi uyarıcı maddelerin kullanılması, koroner arterlerde kalp krizine neden olabilecek bir spazmı tetikleyebilir. Sağlıksız beslenme (doymuş yağ asitlerinden zengin beslenme alışkanlığı): Ağır ve tuzlu yemek, aşırı alkol tüketimi kalp krizini tetikleyen nedenler arasındadır.

Kalp krizi ne kadar sürede öldürür?

Acil müdahalenin hayati önem taşıdığı bir rahatsızlık olan kalp krizinde kişiye müdahale edilmezse 12 dakika içinde hayatını kaybedebiliyor. Kalp krizi sebebiyle her yıl binlerce insan hayatını kaybediyor. Ölümlerin en büyük sebebi ise acil müdahalenin gecikmesi.

Kalp krizi en çok hangi yaşlarda görülür?

Türkiye'deki kalp krizlerinin yüzde 20'sinin 50 yaş öncesinde yaşandığı tespit edildi. Avrupa'da ortalama kalp krizi yaşı 60-65 iken Türkiye'de bu rakam 10 yaş daha erken. Genç yaşta geçirilen kalp krizlerinin başta gelen nedenleri arasında ailevi yüksek kolesterol hastalığı da yer alıyor." dedi.

Genç yaşta kalp krizi neden öldürür?

"Yaşlılarla karşılaştırdığımızda kalp krizinin gençlerde daha öldürücü olduğunu söyleyebiliriz çünkü gençlerde 'yardımcı damar' dediğimiz kollateral damarlar gelişmemiştir" İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr.

Gençlerde kalp krizi neden daha öldürücü?

Kılcal ya da köprü damar dediğimiz damarların olmaması, gelişmemesi gençlerde gerçekten öldürücü durumlara neden oluyor. Yani kalp krizi çok daha büyük bir alanı kapsıyor. Çünkü, bu damarlar genellikle 40'lı, 50'li yaşlardan sonra gelişmeye başlar.

Kalp krizi nasıl geliyorum der?

Kalp krizi geliyorum der! Göğüste 20 dakikadan fazla süren, boyun, omuz ve kollara yayılan şiddetli ve baskı yapan ağrı, nefes darlığı, öksürük, baş dönmesi ve bayılma, kusma, mide bulantısı, soğuk terleme, çarpıntı, aşırı halsizlik duyulur.