Torosi.gen.tr
Sıkça Sorulan Sorular
Insanlar

Istinaf aşamasında etkin pişmanlık

Istinaf aşamasında etkin pişmanlık olur mu?

Bölge Adliye Mahkemesi sanık hakkında maddi vakıa incelemesi yapıp, yeniden hüküm kurabilmektedir. Bu nedenle etkin pişmanlık hükümlerinin tatbiki kovuşturmanın devam ettiği istinaf aşamasında da mümkün olmalıdır.

Etkin pişmanlıktan yararlananlar memur olabilir mı?

İşte bu suçlardan ötürü etkin pişmanlıktan yararlanıp da mahkeme 'ceza verilmesine yer olmadığına dair karar' verirse bu sefer kişi memuriyet hakkını kaybetmez. Ama bu suçlardan ötürü ceza indirimi sağlanıp da hapis hükmü verilirse miktarı önemli olmadan kişi memuriyet hakkını kaybeder.

Etkin pişmanlık ne zamana kadar uygulanır?

Etkin pişmanlıktan yararlanan kişiler hakkında bir yıl süreyle denetimli serbestlik tedbirine hükmolunur. Denetimli serbestlik tedbirinin süresi üç yıla kadar uzatılabilir (TCK m.221/5) . Kişi hakkında, bu maddedeki etkin pişmanlık hükümleri birden fazla uygulanmaz (TCK m.221/6) .

Etkin pişmanlıktan beraat olur mu?

Türk ceza hukukunda etkin pişmanlık beraat almaya yardım eden haklardan biri olarak öne çıkmaktadır. Etkin pişmanlıktan dolayı beraat alma hakkı bulunmaktadır. … İlgili suçu işleyen failin pişmanlık göstererek mağdurun mağduriyetini gidermesiyle birlikte ceza indirimi veya beraat kararı ortaya çıkabilir.

Istinafta bozulan karar ne olur?

İstinaf mahkemesi ilk derece mahkemelerin verdiği kararı inceledikten sonra kararı bozma yetkisine sahiptir. … Bölge adliye mahkemesi tarafından kararın bozulması durumunda yeniden yargılama süreci başlar. Dosya hakkında doğru kararın verilmesi için Bölge adliye mahkemesi görev yapmaktadır.

Istinaf kararı nasıl kesinleşir?

İstinaf Kararlarının Temyizi ve Temyiz Süreci Temyiz incelemesi sonunda 3 farklı karar verilebilir: Onama, Düzelterek Onama, Bozma. Temyiz incelemesi sonunda onama kararı verilmesi halinde, karar kesinleşir.

Hangi suçlar devlet memuriyetine engeldir?

Memuriyete Engel Teşkil Eden Mahkûmiyetler 1) zimmet, irtikâp, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, hileli iflas, ihaleye fesat karıştırma, edimin ifasına fesat karıştırma, suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama veya kaçakçılık suçlarından mahkûm olmama'' suçlarıdır.