Torosi.gen.tr
Sıkça Sorulan Sorular
Insanlar

Ilk yardımda 112 ne zaman aranır

Acil bir hasta veya yaralı biri varsa ve hayatı tehlikede ise mutlaka 112'ye telefon etmelisiniz.Jan 30, 2017

Ilk yardımda 112 ne zaman aranmalıdır?

Bildirme: Olay / kaza mümkün olduğu kadar hızlı bir şekilde telefon veya diğer kişiler aracılığı ile gerekli yardım kuruluşlarına bildirilmelidir. Türkiye'de ilkyardım gerektiren her durumda telefon iletişimleri, 112 acil telefon numarası üzerinden gerçekleştirilir.

Yetişkinlerde temel yaşam desteği 112 ne zaman aranır?

Hastanın bilinci kapanırsa, sert zemin üzerine yatırılır, Şah damarından nabız ve solunum değerlendirilir, Tıbbi yardım istenir (112), Temel yaşam desteği uygulanır.

Ilk yardımda bildirim 112 yapılırken aşağıdakilerden hangisi uygulanır?

Hasta/yaralı(lar)ın adı ve olayın tanımı yapılmalı, Hasta/yaralı sayısı ve durumu bildirilmeli, Eğer herhangi bir ilkyardım uygulaması yapıldıysa nasıl bir yardım verildiği belirtilmeli, 112 hattında bilgi alan kişi, gerekli olan tüm bilgileri aldığını söyleyinceye kadar telefon kapatılmamalıdır.

Ilk yardımda yaş sınıflandırması nedir?

İlk yardım uygulamaları, yaş gruplarına göre farklılık göstermektedir. İlk yardım uygulamaları açısından bu yaş grupları; bebek, çocuk ve yetişkin olarak sınıflandırılır. Bebek 0- 12 ay, çocuk 1- 8 yaş, yetişkin ise 8 yaş ve üzeri olarak kabul edilir.

Ilk yardımda ağız içi kontrolü ne zaman yapılır?

Bilinci kapalı bütün hasta/yaralılarda solunum yolu kontrol edilmelidir. Çünkü dil geriye kayabilir ya da herhangi bir yabancı madde solunum yolunu tıkayabilir. Önce ağız içine gözle bakılır, eğer yabancı cisim var ise çıkarıldıktan sonra hastaya baş geri çene yukarı pozisyonu verilir.

Temel yaşam desteğine ne zaman başlanır?

Hasta/yaralının hava yolu açıldıktan sonra, solunum Bak-Dinle-Hisset yöntemi ile değerlendirilir, Normal solunum yoksa( solunum yoksa veya yetersiz ve düzensiz ise) hemen yapay solunuma başlanır.

Yaralıya ilk yardım nasıl yapılır?

Hasta/yaralı sıcak tutulur, Hasta/yaralının yarasını görmesine izin verilmez, Hasta/yaralıyı hareket ettirmeden müdahale yapılır, Hasta/yaralının en uygun yöntemlerle en yakın sağlık kuruluşuna sevki sağlanır (112) (Ancak, ağır hasta/yaralı bir kişi hayati tehlikede olmadığı sürece asla yerinden kıpırdatılmamalıdır).