Torosi.gen.tr
Sıkça Sorulan Sorular
Genel

Hüsnü aşk kimin eseri

Husnu ask kime ait?

Hüsn-ü Aşk (günümüz Türkçesiyle Güzellik ve Aşk), Şeyh Galip tarafından yazılan mesnevi. 2041 beyitten oluşan eser, aruz ölçüsünün "mefulü-mefailün-feülün" kalıbı ile kaleme alınmıştır. Kendisi bu eseri, 1782'de girdiği bir iddia üzerine 6 ayda yazmıştır.

Şeyh Galip Hüsn ü Aşk kime nazire?

İNAT UĞRUNA YAZILAN BİR ESER Nâbî'nin de hikâyesinin konusunu İranlı şair Şeyh Attâr'dan aldığını ve orada bulunanların âdeta kendisine, imtihan mahiyetinde bu çeşit bir eser yazmasını teklif ettiklerini söylemesi üzerine Hüsn ü Aşk'ı yazdığını anlatır. Şeyh Galib, Nabi adına doğru bir tespitte bulunur.

Şeyh Galip Hüsn ü Aşk neden yazmıştır?

Şeyh Galib bu eseri özgün olmadığı için kınamış ve kendisi hem edebi anlamda gelişmiş hem de özgün olan bir eser kaleme almak istemiştir. Ayrıca eserdeki tasavvuf ağırlığı ve Şeyh Galib'in tasavvufi yönü göz önüne alınırsa, eserin yazılış amaçlarından biri de önemli bir tasavvufi eser yazmak istemesidir.

Hüsn ü Aşk ın ilham kaynağı hangi eser ve şairdir?

Şeyh Gâlib'in Hüsn ü Aşk adlı mesnevîsi de, yazıldığı dönemden günümüze kadar pek çok şâire ilhâm kaynağı olmuş, bu çerçevede ayrıca, yeni bir dil, yeni bir form ve bir modern dönem şâirinin şiiraltı ile, yani, Fazıl Hüsnü Dağlarca'nın Şeyh Galib'e Çiçekler adlı şiir kitâbı ile yeniden yorumlanmıştır.

Hayrabat kime ait?

Hayr-âbâd, Baltacı Mehmed Paşa adına, 1705-1706 civarında Nâbî tarafından kaleme alınmış ünlü bir mesnevidir. Yazıldığı zaman büyük övgüler alan mesnevinin konusu Attâr'ın İlâhî-Nâme eserindeki bir hikâyeden köken almıştır. Hayrabad'ın konusu kısaca şöyledir: "Cavid adlı bir gence Hurrem Şah isimli bir şah aşık olur.

Gülşeni Aşk kimin eseri Divan?

İzzet Molla, Gülşen-i Aşk'ı henüz yirmi yedi yaşındayken kaleme almıştır. Küçük hacimli bir mesnevi olan eser, tasavvufî ve allegorik bir aşk hikâyesidir.

Hüsnü aşk hangi esere nazire olarak yazılmıştır?

Son olarak Hüsn ü Aşk'ta, Aşk'ı, Hüsn'ün yanına götüren kişi Hayret'tir. Cân u Cânân'da, Cân tek başına köşke girer fakat içinde bulunduğu halin 'hayret' olduğu belirtilir. Hüsn ü Aşk'a nazire/cevap olan 1820-1830 tarihleri arasında kaleme alınan diğer eser, Mîr Mehmed Dâniş'in Gülşen-i Dâniş adlı eseridir.