Torosi.gen.tr
Sıkça Sorulan Sorular
Yazılarımız

Eşin var aşiyanın var

Eşin var Âşiyanın var baharın var ki beklerdin Kıyâmetler koparmak neydi ey bülbül nedir derdin?

Eşin var, aşiyanın var, baharın var ki beklerdin; Kıyametler koparmak neydi, ey bülbül, nedir derdin? O zümrüd tahta kondun, bir semavi saltanat kurdun, Cihanın yurdu hep çiğnense, çiğnenmez senin yurdun! Bugün bir yemyeşil vadi, yarın bir kıpkızıl gülşen, Gezersin, hanümanın şen, için şen, kainatın şen!

Bülbül Şiiri kimin eseri?

Bülbül şiiri – Mehmet Akif Ersoy.

Bülbül Şiiri ne anlatıyor?

Bülbül şiiri, yakın dönem tarihimizin kasvetli bir kesitinde, 1920 Temmuzunda Yunanlıların Bursa'yı işgal edişleri üzerine yazılmıştır. Mehmed Âkif, bu şiirinde, Türk-İslâm milletinin Batı karşısında içine düştüğü durumu değerler bağlamında ele alıp teselli aramaktadır.

Mehmet Akif Ersoy Bülbül Şiiri neden yazılmıştır?

Bütün ülke kan ağlıyordu. Artık Yunan orduları Ankara üzerine saldırıya geçmişlerdi. … Bu acı olayların haberi bütün vatan sathında bir alev dalgası gibi dolaştığı sıralarda Ankara'da TBMM'de Burdur mebusu olarak vazifesine devam eden Mehmet Akif Bülbül adlı şiirini bu kederli ortamda bir gece içinde tamamlar.

Asırlar var ki aydınlık nedir hiç bilmez Afakım?

Mâtem benim hakkım: Asırlar var ki, aydınlık nedir, hiç bilmez âfâkım! Tesellîden nasîbim yok, hazân ağlar bahârımda; Bugün bir hânmansız serseriyim öz diyârımda! Ne husrandır ki: Şark'ın ben vefâsız, kansız evlâdı, Serâpâ Garba çiğnettim de çıktım hâk-i ecdâdı!

Bülbül destanı nedir?

Bülbül Destanı, 1. Dünya Savaşı sonrasında yazılmıştır. 1920'de Yunanlıların işgali üzerine dergahta yazılan Bülbül Destanı hangi ilimizin işgali üzerine yazılmıştır? Bülbül Destanı, 1920'li yıllardan Yunanlıların Bursa'yı işgali üzerinde Mehmet Akif Ersoy Taceddin Dergahında yazılmıştır.

Küfe şiiri kime aittir?

Küfe şiiri, Mehmet Akif Ersoy şiirleri içerisinde sosyal dramları en güzel anlatan şiirlerden birisidir. Şiirin konusu İstanbul sokaklarının perişanlığı, babası ölen bir hammal çocuğunun babasının iş vasıtası olan küfesine karşı tavrı ve Akif'in nasihatleridir.