Torosi.gen.tr
Sıkça Sorulan Sorular
Insanlar

Diş taşı oluşumunun sebepleri

Diş taşı oluşumu mikro bakteriyel besinlerin diş yüzeyinin üzerinde birikmesi ile birlikte oluşmaktadır. Bu besinlerin diş yüzeylerinde oluşmasının en büyük sebebi ise günlük olarak dişlerin fırçalanmaması ve diş ipi kullanılmamasından dolayı ortaya çıkmaktadır.Aug 31, 2020

Diş taşı neden olusur?

Ağız çok farklı çeşitlerde bakteri bulunur. Bu bakteriler gıda parçacıklarıyla birleştiğinde, dişlere zarar veren bir asit üretir ve plak oluşur. Yapışkan bir yapıya sahip olan plak, temizlenmediği takdirde gıdalardaki kalsiyum ve diğer maddeleri de toplayarak sertleşir. Bunun sonucunda da diş taşı, yani tartar oluşur.

Diş taşı oluşmaması için ne yapmak gerekir?

Düzenli diş fırçalama, diş ipi kullanımı ve diş hekimi ziyareti, diş taşının tekrar oluşmasını önlemeye yardımcı olur. Her altı ayda bir veya önerilen sıklıkta bir diş hekimini ziyaret etmek, diş hekiminin diş taşının tekrar oluşup oluşmadığını görmesini sağlar.

Diş taşı genetik mi?

Toplum içinde genetik olarak ağız yapısı olarak diş taşı oluşumunun çok daha yavaş olduğu bireyler söz konusu amam genel popülasyonda diş taşı cok sıklıkla gördüğümüz bir sey. diş taşları eğer etkili bir temizlik yapılmazsa cok sıklıkla gördüğümüz yapılılardır fakat bu yapılar bazı bireylerde daha hızlı …

Diş taşı büyür mü?

Diş taşları, diş eti çizgisinin altında görülmeye başladığında, kanamaya yol açabilecek kaba şişliklere neden olabilir. Diş eti çizgisinin üzerindeki birikintiler; sarı ya da bronz renkte olup, uzaklaştırılmaması halinde daha fazla da büyüyebilir.

Diş taşına neden olan yiyecekler?

Şeker ve un içeren gıda, besin ve içecekler diş taşı oluşumunu artırır. Elbette, gün içinde herkes bu tip yiyecek ve içecek tüketimleri yapmaktadır. Bunların tüketiminin tamamen kesilmesi oldukça zor. Bu tüketimleri yapan kişiler belli önlemler alabilirler.

Diş taşı kaç günde oluşur?

Diş bakımında yapılan ihmaller 14 gün gibi kısa bir zaman zarfında diş taşına dönüşebilirler. Diş taşına dönüşen besinler arasında bol karbonhidratlı ve şekerli ürünler de bulunmaktadır. O yüzden bu ürünlere dikkat etmekte fayda vardır.

Diş taşları nasıl yok edilir?

Tuz da antimikrobiyal madde olduğundan kısa sürede plak ve tartarlardan kurtulmanızı sağlar. Karbonat ve tuzu karıştırıp, diş fırçanızı ıslatıp bu karışıma batırın. Dişlerinizi nazikçe bu karışımla fırçalayın. Ardından ağzınızı suyla çalkalayıp tükürün.