Torosi.gen.tr
Sıkça Sorulan Sorular
Uzman Not Defteri

Böbrek için hangi bölüme gitmeliyim

Böbreklerle ilgili hastalıklara bakan bölüm dahiliye alt bilim dalı olan üroloji ya da nefrolojidir. Nefroloji bölümü böbrek yetmezliği ile diğer böbrek hastalıkları olan kişilerin gitmesi gereken bölümdür. Üroloji bölümü ise, daha çok mesane, prostat, böbrek taşı gibi sorunlarla ilgilenmektedir.Aug 10, 2020

Böbrek için hangi bölümden randevu alınır?

Üroloji bölümü mesane hastalıkları, prostat hastalıkları, böbrek taşı gibi hastalıklar ile daha çok ilgilenmektedir. Böbrekler ile ilgili yaşanılan sorunlar için devlet hastaneleri veya özel hastaneler gibi sağlık kuruluşlarının nefroloji veya üroloji bölümlerinden randevu alınmalıdır.

Böbrek ağrısı için hangi doktora gidilir?

Bu ağrıya sebep olan rahatsızlıkları teşhis etmek tedaviyi hızlandırmak açısından önemlidir. Böbreklerle ilgili rahatsızlıklarda dahiliyenin alt bölümü olan üroloji veya nefroloji ilgillenir. Üriner sisteminin cerrahi bölümleri dışında kalan rahatsızlıkların tedavisi için üroloji doktorlarına başvurulmalıdır.

Böbrek hastalığının belirtileri nelerdir?

Böbrek Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

  • Çabuk yorulma, bulantı, kusma.
  • İdrarın görünümünde değişiklik (Kanlı, çay rengi, köpüksü olması)
  • İdrar yapma alışkanlığında değişiklik (Miktarda artma veya azalma, idrara sıkışma, idrar yaparken yanma, gece idrara çıkma)
  • Ayak bilekleri, el ve yüzde şişme.
  • Yüksek kan basıncı

Böbrek ultrasonu hangi bölümde çekilir?

Böbrek sorunları ile ilgilenen bölüm üroloji ve nefrolojidir. Şikayetler doğrultusunda yapılan muayene sonrası şayet böbrek ultrasonu çekilmesi gerekiyorsa üroloji uzmanı tarafından yönlendirme yapılır.

Böbrek ağrısı nerede olur?

Böbrek ağrıları ise, kaburgaların hemen altında, sırt ağrılarından daha yüksekte ve derin hissedilir. Ağrı keskindir ve nedenine bağlı olarak kasıklara veya karın bölgesine doğru yayılabilir.

Yan boşluk ağrısı için hangi bölüm?

Eğer karın boşluğu ağrısı sebebiyle bir uzmana muayene olmak gerekirse çocuklar için çocuk hastalıkları uzmanına, yetişkinler için de genel cerrahi bölümüne gitmek gerekir.

Böbreklerin iyi çalışıp çalışmadığını nasıl anlarız?

İdrar yoğunluğunun bozulması, idrarda protein bulunması, enfeksiyon işaretleri, kan hücrelerinin saptanması, kan analizlerinde üre, kreatinin klirensi gibi testlerin bozuk olduğunun saptanması o kişide detaylı bir böbrek değerlendirmesi yapılmasının zorunlu hale geldiğini gösteriyor.