Torosi.gen.tr
Sıkça Sorulan Sorular
Yazılarımız

Asma budaması nasıl yapılır

Asma budama zamanı ne zaman?

Budama için en uygun dönem, şubat sonu ve mart başıdır. Yaprağı dökülmeyen bağ asla budanmamalıdır, yoksa asma yeterince organik bileşik depolayamaz. Bundan dolayı kışa dayanıklılığı azalır, zayıf sürgünler oluşur ve verim düşer.” Asmanın uyanma tarihi de 25 Mart civarındadır.

Akdeniz bölgesinde asma ne zaman budanır?

Ege ve Akdeniz Bölgeleri gibi kışın çok soğuk geçmediği bölgelerde sonbaharda, ağaçlar yapraklarını döktükten itibaren budamaya başlanır. Kış sonunda ağaçlar uyanıncaya kadar devam edilebilir. Üzüm asmaları kış ayları dışında yaz başlangıcında da, kış aylarındaki kadar sert olmamak şartıyla budanabilir.

Üzüm ağacının bakımı nasıl yapılır?

Üzüm bakımında mutlaka göz önünde bulundurulması gereken konularda şunlardır;

  1. Üzüm bağlarında mutlaka, kış budaması yapılmalıdır. …
  2. Bağlarda toprak işlemesi, sonbahar ve ilkbahar aylarında yapılmalı ve bağlarda yabani otların büyümesine engel olunmalıdır.
  3. Bağlarda gübreleme yapılmalıdır.

Üzüm asması kaç günde bir sulanır?

Ülkemizde bağcılık yapılan bölgelerde yağışlar, kış veya ilkbahar aylarında düşmekte ve topraklarımızda biriken (rezerv) su, haziran ortalarına kadar genellikle yeterli olmaktadır. Haziran ayından sonra iklimi çok kurak geçen yerlerde gerekli olan suyu mutlaka sulama ile karşılamak gerekir.

Ceviz ağacı ne zaman ve nasıl budanır?

Budama için en uygun zaman ise kış sonu ve yaz ayıdır. Kışın sonlarına doğru hafif bir kış budama işlemi, sürgün pişkinleşmesini daha rahat hale getirebilmek için yazın budama işlemi yapılır.

Asma ağacı neden ağlar?

Kışın erken dönemde yapılan budama sonucu asmalar erken uyanabilirken, geç dönemde yapılan budama uygulamaları ise asmaların geç uyanmasına neden olabilmektedir. Kesim yerlerinden akmaya başlayan su damlacıklarının oluşması “Asmalarda Kanama” yetiştiriciler tarafından ise “Ağlama” olarak adlandırılmaktadır.

Kiraz budama ne zaman yapılır?

Kiraz ağaçlarında budama, genelde kış dinlenme döneminde havaların çok soğuk olmadığı zamanlarda yapılır. Ege ve Akdeniz Bölgeleri gibi kışın çok soğuk geçmediği bölgelerde sonbaharda, ağaçlar yapraklarını döktükten itibaren budamaya başlanır. Kış sonunda ağaçlar uyanıncaya kadar devam edilebilir.