Torosi.gen.tr
Sıkça Sorulan Sorular
Uzman Not Defteri

Arazi vergisi muafiyeti

Mükelleflerin bir belediye ve bu belediyenin mücavir alan sınırları içinde bulunan arazisinin (arsalar hariç) toplam vergi değerinin 10.000 Türk Lirası Arazi Vergisinden müstesnadır. Bu miktarı üç misline kadar artırmaya Cumhurbaşkanı yetkilidir.

Arsa vergisinden kimler muaf?

Gelirleri, sosyal güvenlik kurumlarından alınan emekli, dul, yetim, ölüm ve malûliyet aylığından ibaret olanlar, gazi ve şehitlerin dul ve yetimleri ile engelli vatandaşlar, dilekçe ve diğer belgelerle yazılı müracaat ederek vergiden muaf olabilirler.

Kimler arazi vergisi öder?

EMLAK VERGİSİNDEN KİMLER MÜKELLEFTİR? Konut, bina veya arazinin sahibi, varsa intifa (kullananlar) hakkı sahipleri emlak vergisi mükellefi kabul ediliyor. Her ikisi yoksa bina veya arazide malik gibi tasarruf eden kişiler bu kapsama giriyor. Paylı mülkiyet durumunda sahip olanlar hisseleri oranında mükellef sayılıyor.

Tarlası olan vergi öder mi?

Emlak vergisi kanunu gereğince, Türkiye sınırları içinde bulunan bina, arsa ve araziler emlak vergisinin konusuna giriyor. Tarlalar için de vergi ödemesi yapılıyor.

Boş tarlanın vergisi olur mu?

1319 sayılı Emlak Vergisi Kanununun 4/u ve 14/g maddelerinde, belediye ve mücavir alan sınırları dışında bulunan tarlalar kiraya verilmemek şartıyla bina ve arazi vergisinden daimi muaf tutuluyor.

Tarla için emlak vergisi ne kadar?

Konut, işyeri, arsa ve araziler için farklı oranlar kullanılarak hesaplanmaktadır. Bu oranlar şöyledir: konutlar için binde 1, işyerleri için binde 2, arsalar için binde 3 ve araziler için binde 1'dir. Gayrimenkulün bağlı olduğu belediye büyükşehir statüsünde ise bu oranlar iki katına çıkmaktadır.

Boş arsanın vergisi olur mu?

Vergi kanunları gereğince gelir getirmeyen boş arsanın gelir vergisi olmuyor. … Gelir getirmeyen boş arsanın emlak vergisi oluyor. 1319 sayılı kanun gereğince Türkiye sınırları içerisinde yer alan tüm taşınmaz mallar için vergi ödemesi yapılıyor.

Arazi vergisi kaç yılda bir ödenir?

Emlak vergisi her yıl iki taksit halinde ya da tek seferde ödenir. İlk taksit mart, nisan, mayıs aylarında, ikinci taksit ise kasım ayında ödenmelidir.