Torosi.gen.tr
Sıkça Sorulan Sorular
Genel

Amin ne anlama gelir

Amin Sâmî kökenli, "emin, sağlam, sabit" gibi anlamlara gelen ve "güvenilir (kişi)" anlamındaki emin sözcüğü ile de akraba olan bir sözcüktür. Yunanca Eski Ahit'te genellikle "öyle olsun" anlamında kullanılırken İngilizce Kitab-ı Mukaddes'te "kesinlikle, gerçekten de" anlamında kullanılır.

Âmin demenin anlamı ne?

Din İşleri Yüksek Kurulu'ndan "Duaların sonunda söylenen 'amin' sözü ne anlama gelir, bunun dini dayanağı nedir?" sorusuna şu yanıt verildi: "Âmin, “kabul buyur” demektir. Dualardan sonra “âmin” deme uygulaması sünnetle sabit olmuştur.

Âmin dinimizde var mı?

Âmîn kelimesi Kur'an'da geçmemektedir.

Âmin kelimesi nereden geliyor?

Amin, Türk Dil Kurumu sözlüğüne göre “öyle olsun, Allah kabul etsin” anlamlarında duaların arasında ve sonunda kullanılan bir sözcük olarak açıklanıyor. Sözcüğün eski Mısır dilinden gelen kökeni olan Amon (ya da Amun) ise “saklı olan, gizlenen” anlamına geliyor. Sözcük batı dillerine Amen olarak geçmiş bulunuyor.

Âmin dedikten sonra ne denir?

– Bir kişi " Hakkımızda hayırlısı olsun." Dediği taktirde bu durumda Amin ecmain denir. Verilen bu cevabın anlamı ise; Amin cümlemizin demektir. – Amin, ecmain denildiğinde; Allah duanı cümlemiz yani hepimiz için kabul etsin anlamı taşımaktadır. Bir başka ifadeyle birisi bir dua ettiği taktirde " Amin ecmain" denilir.

Sure okuduktan sonra amin denir mi?

Hz. Peygamber (s.a.s.), duanın sonunda “âmîn” denilmesini tavsiye etmiştir (Buhârî, Ezan, 111; Müslim, Salât, 72, 74, 75; İbn Mâce, İkâmetu'- Salât, 14). Hanefî mezhebine göre Fâtiha'nın sonunda “âmîn”in gizli söylenilmesi sünnettir.

Maşallah kelimesinin anlamı nedir?

Maşallah; beğenilen veya takdir edilen bir şey görüldüğünde, "Allah nazardan saklasın" anlamında kullanılan bir söz. … Arapça Mā šāʾ Allāh (ما شاء الله) sözü birebir çevrildiğinde 'Allah'ın izniyle/isteğiyle' anlamına gelir ve İslam'daki 'kaza, kader ile hayır ve şerrin Allah'tan geleceği' inancını vurgular.

Ecmain ne demek sorularla islamiyet?

Ecmain, Arapça'dan dilimize giren bir kelimedir. Özellikle amin ecmain seklinde kullanildigi görülmektedir. Anlamı "Allah duanı cümlemiz yani hepimiz için kabul etsin" demektir.