Torosi.gen.tr
Sıkça Sorulan Sorular
Haberler

Adli arama nedir

Maddesine göre Adli Arama: “Adlî arama, bir suç işlemek veya buna iştirak veyahut yataklık etmek makul şüphesi altında bulunan kimsenin, saklananın, şüphelinin, sanığın veya hükümlünün yakalanması ve suçun iz, eser, emare veya delillerinin elde edilmesi için bir kimsenin özel hayatının ve aile hayatının gizliliğinin …Apr 29, 2019

Adli aramada kimler bulunur?

V. ARAMADA KİMLER HAZIR BULUNABİLİR? Hâkim tarafından verilen arama kararının yerine getirilmesi konut, işyeri ve kamuya açık olmayan kapalı yerlerde gerçekleştiriliyorsa Cumhuriyet savcısının aramada hazır bulunması gerekir, hazır değilse o yer ihtiyar heyetinden veya komşulardan 2 kişi bulundurulur.

Adli aramanın niteliği nedir?

Arama şüpheli veya sanığı ya da bir delili elde etme amacıyla yapılabileceği gibi, bir suçun işlenmesini veya bir tehlikeyi önlemek amacıyla da yapılabilir. Birinci tür aramaya “adli arama”, ikinci tür aramaya ise “önleme araması” denilmektedir. Bu itibarla arama hem koruma, hem de önleme tedbiridir.

Önleme araması ve adli arama nedir?

Önleme araması, suç ortaya çıkmadan, suçu engellemeye yönelik yapılan arama iken; adli arama ise; ortada suç işlendiğine dair bir ihbar veya basit şüphe mevcut iken yapılan aramadır. … Öncelikle önleme aramasında suç belirsiz iken adli aramada suç oluşmuştur yani ortada makul bir şüphe mevcuttur.

Adli arama hangi kanun?

yapılan bir Ceza Muhakemesi Hukuku işlemidir.1 5271 sayılı CMK.'da aramaya ilişkin hükümler Kanun'un 116-122. maddeleri arasında düzenlenmiştir. Adli arama, aramanın amacına, aramaya tabi kişinin ceza muhakemesindeki sıfatına ve aramanın konusuna göre ayırımlara tutulabilir.

Arama kararını hangi mahkeme verir?

Kanunun “Arama kararı” başlıklı 119. maddesinin ilk fıkrasına göre; “Hakim kararı üzerine veya gecikmesinde sakınca bulunan hallerde Cumhuriyet savcısının, Cumhuriyet savcısına ulaşılamadığı hallerde ise kolluk amirinin yazılı emri ile kolluk görevlileri arama yapabilirler”.

El koyma kararını kim verir?

Elkoyma kararını kim verir? Elkoyma kararını soruşturmada kural olarak sulh ceza hâkimi, kovuşturma aşamasında davanının açıldığı mahkeme verir.

Adli arama kararını hangi mahkeme verir?

Madde 7 – Adlî aramaya karar vermek yetkisi hâkimindir. Kolluk, arama kararı alınmasını talep ettiği durumlarda, makul şüphe sebeplerini belirten ayrıntılı ve gerekçeli bir rapor hazırlar ve Cumhuriyet savcısına başvurur.