Torosi.gen.tr
Sıkça Sorulan Sorular
Konum

Ağız kanseri neden olur

Ağız kanserlerinin kesin nedeni tam olarak bilinmez. Bununla beraber, tütün ürünleri, alkol ve özellikle ağız dışı bölgelerde (dudak gibi) fazla güneş ışığına maruz kalınması gibi faktörlerin kanser riskini arttırdığı bilinmektedir. Genetik yatkınlık da ağız kanserleri için risk faktörleri arasındadır.

Ağız kanseri olduğumu nasıl anlarım?

Ağız kanseri; kırmızı ya da beyaz lekelerle çoğunlukla ağrı yapmamasına karşın iyileşmeyen yaralarla baş gösterir. Erken teşhis için ağzınızı sık sık muayene ettirmeniz gerekir. Eğer ağrısı olmayan ve 3 hafta içinde geçmeyen ağız yaralarınız varsa acilen bir diş hekimine başvurmanız yararınıza olur.

Ağız kanseri öldürür mü?

Erken teşhis edilmezse, ağız kanseri ameliyat, radyasyon terapisi ve/veya kemoterapiyi gerektirebilir. Toplam beş yıl boyunca hayatta kalma oranı yüzde 50 olmakla birlikte, ölümcül de olabilir.

Ağız kanseri sebepleri nelerdir?

Ağız kanseri risk faktörleri nedir?

  • Sigara, puro, nargile, çiğneme tütün dahil herhangi bir tütün kullanımı
  • Yüksek alkol alımı
  • Dudakların güneş ışığına aşırı maruziyeti.
  • Cinsel yolla bulaşan HPV (human papillomavirus) virüsü
  • Zayıflamış bağışıklık sistemi.

Ağız kanseri kimde görülür?

Nadir görülmesine karşın oldukça tehlikeli olan ağız kanseri özellikle 40 yaş üstü yani orta yaş olarak tabir edebileceğimiz erkeklerde görülür. Kadınlarda da görülse de ağız kanserinde erkek hastaların oranı neredeyse kadınların iki katıdır.

Ağız içi kanseri nasıl teşhis edilir?

Tanı Yöntemleri Muayene sırasında doktor; ağız içi, dil, yanaklar, diş eti veya ağız tabanı ve dudaklarda şüpheli bir yara ya da şişlik görürse biyopsi yapmak ister. Lokal veya genel anestezi altında alınacak olan doku parçası mikroskop altında incelenir ve kanser hücresi olup olmadığına bakılır.

Ağız kanseri hangi yaşlarda görülür?

Ağız kanserleri yetişkin yaşlarda ve çoğunlukla 30 lu yaşlardan sonra görülür. Çocukluk çağında çok çok nadirdir, 30 yaş altında ise nadir ama mümkündür. Ülkemizde hem kadınlarda hem de erkeklerde görülür, kadınlarda oran biraz daha yüksektir.

Ağız kanseri ne kadar yaşar?

Genel olarak, ağız kanseri olan tüm insanların yüzde 60'ı beş yıl veya daha uzun süre hayatta kalmaktadır. Teşhis aşaması ne kadar erken olursa, tedaviden sonra hayatta kalma şansı o kadar yüksek olur.