Torosi.gen.tr
Sıkça Sorulan Sorular
Uzman Not Defteri

4857 sayılı iş kanunu özet

4857 SAYILI İŞ KANUNU . Bu Kanunun amacı işverenler ile bir sözleşmesine dayanarak çalıştırılan işçilerin çalışma şartları ve çalışma ortamına ilişkin hak ve sorumluluklarını düzenlemektir.

4857 sayılı İş Kanunu kime yöneliktir?

4857 sayılı İş Kanunu 1/2 maddesinde; Bu Kanun, 4 üncü maddedeki istisnalar dışında kalan bütün işyerlerine, bu işyerlerinin işverenleri ile işveren vekillerine ve işçilerine faaliyet konularına bakılmaksızın uygulanır. … Ayrıca faaliyet konusu da yasanın kapsamı dışında kalmaya sebep olmayacaktır.

4857 sayılı İş Kanunu 10 maddesi nedir?

“Geçici Madde 10 – (Ek:16/4/2020-7244/9 md.) … Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren üç aylık süreyi geçmemek üzere işveren işçiyi tamamen veya kısmen ücretsiz izne ayırabilir. Bu madde kapsamında ücretsiz izne ayrılmak, işçiye haklı nedene dayanarak sözleşmeyi fesih hakkı vermez.

4857 sayılı İş Kanunu 15 maddesi nedir?

Madde 15 – Taraflarca sözleşmesine bir deneme kaydı konulduğunda, bunun süresi en çok iki ay olabilir. Ancak deneme süresi toplu sözleşmeleriyle dört aya kadar uzatılabilir.

İşten çıkarma 25 madde nedir?

4857 Sayılı İş Kanunu'nun 25. maddesi işverene belirli durumlarda ihbar süresini beklemeksizin iş akdini sonlandırma yetkisi tanır.

İş Kanunu kişiler bakımından kimlere uygulanmaz?

* İş sağlığı ve güvenliği hükümleri saklı kalmak üzere çıraklar hakkında, * Sporcular hakkında, * Rehabilite edilenler hakkında, * 507 sayılı Esnaf ve Sanatkarlar Kanunu'nun 2. maddesinin tarifine uygun üç kişinin çalıştığı işyerlerinde İş Kanunu'nun uygulanmayacağı düzenlenmektedir.

4857 sayılı İş Kanunu memurları kapsar mı?

Zira, 4857 sayılı İş Kanunu, sözleşmesi ile çalışanları kapsadığından, memur ve sözleşmeli personel gibi 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun kapsamında olan çalışanlar İş Kanununda yer alan ( sağlığı ve güvenliğine ilişkin kurallar dahil) hükümlerden de yararlanamamaktadır.

Madde 10 nedir?

MADDE 10 – Herkes, dil, ırk, renk, cinsiyet, siyasî düşünce, felsefî inanç, din, mezhep ve benzeri sebeplerle ayırım gözetilmeksizin kanun önünde eşittir. Kadınlar ve erkekler eşit haklara sahiptir. Devlet, bu eşitliğin yaşama geçmesini sağlamakla yükümlüdür.