Torosi.gen.tr
Sıkça Sorulan Sorular
Alet

4857 sayılı iş kanunu 30 madde

MADDE 30– İşverenler, elli veya daha fazla işçi çalıştırdıkları özel sektör işyerlerinde yüzde üç özürlü, kamu işyerlerinde ise yüzde dört özürlü ve yüzde iki eski hükümlü işçiyi meslek, beden ve ruhi durumlarına uygun işlerde çalıştırmakla yükümlüdürler. … İşyerinin işçisi iken sakatlananlara öncelik tanınır.15-May-2008

25 maddeden işten çıkarıldım ne yapmalıyım?

Bu nedenle bazı işverenlerin bu maddeyi kullanarak çıkış yaptıkları görülmüştür. 25/2 maddesiyle iş çıkışı verilen ve haksız bir şekilde işten çıkarıldığı düşünen çalışanlar 30 gün içerisinde avukata başvurarak işe iade davası açmalıdır.

4857 sayılı İş Kanunu 32 maddesi nedir?

İş sözleşmelerinin sona ermesinde, işçinin ücreti ile sözleşme ve Kanundan doğan para ile ölçülmesi mümkün menfaatlerinin tam olarak ödenmesi zorunludur. Meyhane ve benzeri eğlence yerleri ve perakende mal satan dükkan ve mağazalarda, buralarda çalışanlar hariç, ücret ödemesi yapılamaz.

İş kanunun 49 maddesi nedir?

MADDE 49. – İşçinin tatil günü ücreti çalıştığı günlere göre bir güne düşen ücretidir. Parça başına, akort, götürü veya yüzde usulü ile çalışan işçilerin tatil günü ücreti, ödeme döneminde kazandığı ücretin aynı süre içinde çalıştığı günlere bölünmesi suretiyle hesaplanır.

İş kanununun uygulanacağı iş ilişkileri nelerdir?

4857 sayılı İş Kanunu 1/2 maddesinde; Bu Kanun, 4 üncü maddedeki istisnalar dışında kalan bütün işyerlerine, bu işyerlerinin işverenleri ile işveren vekillerine ve işçilerine faaliyet konularına bakılmaksızın uygulanır.

25 maddeden işten çıkarılan tazminat alabilir mi?

İşverenin haklı nedenle fesih hakkı, 4857 sayılı İş Yasası'nın 25. maddesinde düzenlenmiştir. … İşveren işçiyi İş Yasası'nın 25/II maddesine dayanarak işten çıkardığında işçi sadece kıdem ihbar tazminatı haklarından yoksun kalmamakta, aynı zamanda işsizlik sigortasından da yararlanamamaktadır.

25 2 madde kapsaminda yapilan fesihlerde işçiden savunmasi alinmali midir?

Görülebileceği gibi işçi bakımından son derece önemli sonuçlara neden olabilecek ve iş yasamızda işverene (tazminatsız) fesih hakkı tanıyan tek madde olan 25/2. madde kapsamında yapılacak fesihler öncesinde işçiden savunma almak zorunluluğu ön görülmemiştir.

Kıdem tazminatı zaman aşımı kaç yıl?

KIDEM VE İHBAR TAZMİNATINDA ZAMANAŞIMI SÜRESİ 10 yıllık süre, sözleşmenin sona erdiği tarihten itibaren işlemeye başlayacaktır. 25.10.2017 tarihinden sonra ise İş Kanunu ek madde 3'e göre söz konusu tazminatlar için zamanaşımı süresi 5 yıl olarak değiştirilmiştir.