Torosi.gen.tr
Sıkça Sorulan Sorular
Insanlar

4 eylülde sivasta ne oldu

Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti'nin 4 Eylül 1919 tarihinde Sivas'ta toplanan Genel Kongresi tarafından, mukaddes maksadı takip ve genel teşkilatı idare etmek için bir Heyet-i Temsiliye seçilmiş ve köylerden il merkezlerine kadar bütün millî teşkilatlar takviye edilmiş ve birleştirilmiştir.

4 Eylül’de Sivas’ta ne oldu?

4 Eylül 1919 Sivas Kongresi'nin 102. yıl dönümü etkinlikleri kapsamında, Atatürk ve Kongre Müzesi'nde Sivas Devlet Tiyatrosu oyuncuları tarafından Sivas Kongresi temsili olarak canlandırıldı. Sivas Kongresi'nin temsili olarak canlandırılmasının ardından tören programına geçildi.

Atatürk Sivas kongresinde ne yaptı?

Sivas Kongresi'nde manda tartışmaları Kayıtlara göre resmi çalışmaları 7 gün süren kongrede, Mustafa Kemal Atatürk başkanlığında ulusun kurtuluşu için çeşitli gündem maddeleri görüşüldü. 8-9 Eylül 1919 tarihlerinde "manda" tartışmalarının yaşandığı kongre, 11 Eylül 1919'da sonuç bildirgesinin yayımlanmasıyla kapandı.

Sivas kongresinin gündemini uzun bir süre meşgul eden Türk bağımsızlığına aykırı olan ancak Kongre tarafından reddedilen mesele nedir?

“Manda ve himaye” fikrinin reddedildiği, ulusal kurtuluş mücadelesine ışık tutan kararların alındığı 108 gün boyunca Milli Mücadele ve Cumhuriyet'in temellerinin atıldığı Sivas Kongresi 100 yaşında.

Mustafa Kemal hangi kongreden önce istifa etti?

Milli iradeyi hakim, Kuvayımilliye'yi amir kılmak lazımdı, yani meclisin kurulması lazımdı. Erzurum Kongresi'ne 6 doğu vilayeti ve Karadeniz vilayetinden delegeler geldi. Mustafa Kemal'in 8 Temmuz'da 3. Ordu müfettişlik görevine son verildi ve 8 Temmuz gecesi Atatürk, askerlik görevinden istifa etti.

4 Eylül özel bir gün mü?

TBMM Başkanı Çiçek, Sivas Kongresi'nin 95. yıl dönümü dolayısıyla Atatürk Kongre ve Etnografya Müzesi önünde düzenlenen törende yaptığı konuşmada, 4 Eylül'ün, Türk milletinin tarihinde son derece önemli bir gün olduğunu söyledi.

4 Eylül neden önemli?

1919 – Gazi Mustafa Kemal, Sivas Kongresi'ni açtı. 1922 – Türk Kurtuluş Savaşı: Türk Ordusu, Yunan İşgali altındaki Sarıgöl, Buldan ve Bigadiç'i geri aldı. 1932 – Dünya Barış Konferansı Viyana'da toplandı. 1935 – İstanbul telefon şirketi, Hükûmet adına işletilmeye başlandı.

Erzurum Kongresi ve maddeleri nelerdir?

1 — Millî sınırlar içinde bulunan vatan parçaları bir bütündür. Birbirinden ayrılamaz (Bildiri, madde 6; Tüzük madde 3'ün açıklaması: Tüzük ve bildiri'nin l'inci maddeleri lûtfen okunup incelensin… 4 — Kuva-yı Milliye'yi (39) tek kuvvet olarak tanımak ve millî iradeyi hâkim kılmak esastır (Bildiri, madde 3).