Torosi.gen.tr
Sıkça Sorulan Sorular
Konum

Özelleştirme sonrası işçilerin durumu

Özelleştirmeye kim karar verir?

Yüksek Planlama Kurulu'na (YPK) verilen yetkilerin büyük bir bölümü artık Cumhurbaşkanı'nda toplanacak. Özelleştirmelerde ilk ve son karar da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'da olacak.

Özelleştirme kapsamına alınmak ne demek?

Özelleştirme; özel sektör tarafından yürütülecek tüm faaliyet alanlarından kamu sektörünün çekilmesi, Devletin klasik fonksiyonları ile ilgisi bulunmayan ekonomik işletmeleri özel sektöre satması, devletin başarılı olarak işletemediği ekonomik birimleri özel sektöre devretmesi şeklinde tanımlanabilir[1].

Özelleştirme Kanunu kapsamında iş kaybı tazminatı alanlar hangi sigorta koluna tabidir?

İş kaybı tazminatı alanlar 5510 sayılı Kanuna göre 4/a sigortalısı (SSK) sayılmakta iş kaybı tazminatının alındığı süre zarfındaki prime esas kazançları ise asgari ücretin iki katı olmaktadır.

Özelleştirme hangi kanuna dayanarak yapılır?

Özelleştirme İdaresi Başkanlığının Çalışmaları ve Özelleştirme Fonunun kullanımı ile Özelleştirme işlemleri sırasındaki her türlü hizmet ve uygulamaları, 2.4.1987 tarih ve 3346 sayılı Kanun ve Başbakanlık Yüksek Denetleme Kurulu Hakkında 72 sayılı Kanun Hükmünde Kararname esaslarına göre denetlenir.

Özelleştirme kanunu kim çıkardı?

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı, Türkiye Cumhuriyeti Hazine ve Maliye Bakanlığı'na bağlı kamu tüzel kişiliğine sahip, özel bütçeli bir kurumdur. 27 Kasım 1994 tarih, 4046 sayılı Özelleştirme Uygulamaları Hakkında Kanun'la kurulmuştur.

4046 sayılı Kanun 22 maddesi nedir?

4046 sayılı Yasa'nın 22. maddesinde, özelleştirme uygulamaları nedeniyle diğer kamu kurum ve kuruluşlarına nakledilen personelin parasal hakları özel olarak düzenlenmiş ve bu kişilere yapılacak parasal hak ödemeleri bakımından, “şahsa bağlı hak” uygulaması kabul edilmiştir.

Türkiye’de özelleştirmenin doğrudan amaçları nelerdir?

– Rekabetçiliği ve etkinliği artırmak, özel sektör girişimlerini güçlendirmek ve teşvik etmek – Devlet kamu bütçesindeki finansal yükü hafifletmek ve Hazineye ek gelir sağlamak şeklinde sıralanabilir.