Torosi.gen.tr
Sıkça Sorulan Sorular
Yazılarımız

Çam fıstığı nedir

Çam fıstığı ne işe yarıyor?

Çam fıstığının faydaları nelerdir? Çam fıstığı, yağ asidi içeriği sayesinde iştahı bastırır ve kilo vermeye yardımcı olur. Çam fıstığındaki besin maddelerinin mükemmel kombinasyonu enerjiyi artırırken, magnezyum ve protein gibi diğer önemli mineraller kalp krizlerini ve şeker hastalığını önlemeye yardımcı olur.

Çam fıstığı nasıl bir şey?

Çam fıstığı (Güner içi), fıstık çamının (Pinus pinea) kozalaklarından çıkarılan sert kabukların kırılması sonucu elde edilen ve besin değeri oldukça yüksek bir besin maddesidir. Bütün Akdeniz ülkelerinden yetişen bu ağaç şemsiye görünümünde 20 m'ye boylanabilen geniş tepeli bir çam türüdür.

Çam fıstığının kilosu kaç TL?

Kabuğundan çıkartılan çam fıstıkları kilosu toptan 400 liradan satılıyor. Marketlerde ise kilo fiyatı 800 lira alıcı buluyor. 1 ton çam kozalağından 80 kilo çam fıstığı çıkıyor. Bu işi ailece yapan köylüler bir kaç ay süren sezonda hatırı sayılır bir kazanç elde ediyor.

Çam fıstığı neden pahalı?

Çam fıstığının fiyatının yükselmesindeki ilk sebep çam fıstığı üretiminin yıllar geçtikçe azalmasıdır. Azalan üretime bağlı olarak piyasada daha az bulunan çam fıstığının fiyatı artmaktadır. Üretimin azalmasına sebep olan başlıca etken, yıllar geçtikçe daha da kötüye giden kuraklık ve iklim değişikliğidir.

Çam fıstığı hangi hastalıklara iyi gelir?

100 gram çam fıstığı içeriğinde yaklaşık olarak 45 gram yağ, 31 gram protein, 5 gram karbonhidratla vitaminler, mineraller ve su yer alır. Akciğer hastalıklarında, verem, grip, soğuk algınlığı, nefes darlığı, bronşit, astım, öksürük, göğsü yumuşatma, balgam sökme sorunlarında faydalı etkileri vardır.

Çam fıstığı günde ne kadar yenmeli?

Vücudun ihtiyacı olan B1, fosfor, vitamin ve protein için de günde 100 gram tüketilmesi önerilmektedir. (Takribi 40-45 adet) Bazı uzmanlar her gün bir avuç Antep fıstığı tüketilmesini de önermekte.

Fıstık çamı nasıl yetişir?

Çam fıstığı tohumu 20 derecedeki suda 2 gün bekletilir. Yumuşak toprağa ekilen tohumlar çatladıktan sonra plastik bardaklar dikilir. 15 gün sonra çimlenen fideler saksılara alınır. 1 yaşına gelen çam fıstığı fidanları mart ve nisan aylarında doğaya ekilir.